Wij mensen kunnen zweten als we het warm hebben. Maar kunnen olifanten ook zweten?
Kunnen olifanten zweten?
Het antwoord hierop is simpel: nee, olifanten kunnen niet zweten. Maar dat terwijl de olifant op één van de meest zonnigste en heetste plekken op aarde leeft. Hoe kan de olifant dan zijn warmte kwijtraken als hij niet kan zweten? Moeder natuur heeft hier een paar briljante trucjes op gevonden, om ervoor te zorgen dat olifanten toch een beetje kunnen afkoelen wanneer ze het te warm krijgen.
Wij mensen zweten, waarna het zweet op onze huid verdampt; ons lichaam koelt op die manier wat af. Maar olifanten kunnen dus niet zweten, maar ze hebben wel een gerimpelde huid en grote oren. Wat kunnen ze daar precies mee om af te koelen?
Gerimpelde huid
Iedereen weet dat olifanten een gerimpelde huid hebben. En dit is niet alleen maar mooi om te zien, het heeft ook een nuttig doel. Olifanten hebben geen zweetklieren in de huid zitten, waardoor ze dus niet zoals wij mensen kunnen zweten en op die manier kunnen afkoelen. Een olifant kan wel via zijn huid afkoelen, door een bad, douche of modderbad te nemen. En hiervoor is die gerimpelde huid erg handig. Doordat de huid van een olifant zo vol zit met rimpels en spleetjes, kunnen deze veel water vasthouden. Het water (of de modder) gaat tussen de rimpels en spleetjes zitten, en blijft hier zitten als het dier uit het water komt. De gerimpelde huid van een olifant kan tot tien keer meer water vasthouden dan wanneer de olifant een gladde huid zou hebben, zoals wij mensen. Door dit vasthouden van water, blijft de huid veel langer nat. Het water van de huid verdampt, waardoor de olifant afkoelt. Doordat er dus extra water op en tussen de huid van een olifant aanwezig is, kan hij ook veel langer afkoelen dan wanneer hij had kunnen doen als zijn huid glad was geweest. Super toch?
Net als bij water het geval is, blijft de modder ook langer op en tussen de huid plakken door de rimpels. De modder verkoelt ook omdat het werkt als een soort zonnebrandcrème. En dat is handig, omdat zelfs de olifantenhuid kan verbranden in de brandende zon van Afrika. Een ander voordeel van een laagje modder op de huid is dat de modder de olifant beschermt tegen diverse parasieten, zoals muggen.
Grote oren – alleen voor Dombo?
De meeste mensen kennen Dombo wel. Het jonge olifantje met grote oren waar hij mee kan vliegen. Echte olifanten kunnen natuurlijk niet vliegen met hun grote oren. Maar hun grote oren hebben wél een heel belangrijke functie. Vooral de Afrikaanse olifant heeft grote oren. De oren zijn groot en hebben daarmee dus ook een groot oppervlak. Overal over de oren lopen bloedvaten. Wanneer de olifant het warm heeft, stroomt er extra veel bloed naar de oren. Ook maken ze de oren nat.
Wanneer olifanten wapperen met hun oren, maken ze wat wind. Op die manier koelt het bloed in de oren af, en het koelere bloed stroomt weer het lichaam van de olifant in. Het windje zorgt er ook voor dat het water op de oren wat sneller verdampt, waardoor ze ook weer sneller afkoelen.