Je wachtwoord openbaar; Ben jij bang voor die hackers?

Pas jij regelmatig wachtwoorden aan? En hoeveel heb je er eigenlijk?

Het kan je niet ontgaan zijn: de mogelijkheid bestaat dat je wachtwoord op straat ligt. Inclusief je e-mailadres. Er circuleren online lijsten die gemakkelijk in te zien zijn. Met daarop wachtwoorden en mailadressen van onder andere politici, bedrijven en BN’ers. En misschien ook wel van jou.

Natuurlijk bestaat zoiets al langer, maar sinds kort is er vrij gemakkelijk aan te komen en zijn de lijsten in te zien, terwijl daar eerder fors voor betaald moest worden. De wachtwoorden en mailadressen zouden afkomstig zijn van lekken in Dropbox, LinkedIn, Uber, eBay en Playstation.

Wat moet iemand met mijn mailadres?

Nu kun je denken: wat moet iemand met mijn mailadres? Is dat zo van belang? Misschien niet, maar wel die van een politicus of ander vooraanstaand persoon, die staan ook in die lijst. En net als jij gebruiken deze BN’ers, parlementariërs of CEO’s vaak maar een paar of soms zelfs maar één wachtwoord voor meerdere accounts.

Een wachtwoord maken, dat kennen we inmiddels wel. Maar om al die verschillende sites waar je met een wachtwoord in moet, te voorzien van steeds een ander gekozen woord, vinden veel mensen lastig en vooral lastig te onthouden. Vaak kiezen ze dan gemakshalve weer hetzelfde wachtwoord of kiezen voor een net iets andere variant. En zelfs dat laatste is voor gewiekste hackers gemakkelijk te achterhalen.

Gebruikersnamen en wachtwoorden uitproberen

Hackers laten computers draaien die enorme hoeveelheden gebruikersnamen en wachtwoorden uitproberen. Daar komt natuurlijk altijd wel iets uit.

Met het hacken van een wachtwoord kan iemand je account misbruiken en er persoonlijke informatie uithalen of uit jouw naam iets aanschaffen. Een flinke aankoop is met een ‘gestolen’ account zo gedaan. De persoon klikt op ‘betalen achteraf’ en daar gaat je geld.

Welkom

Het is daarom aan te raden voor ieder account een ander wachtwoord te gebruiken en deze zo af en toe te veranderen. Maak een niet voor de hand liggend wachtwoord, dat langer dan acht tekens bevat. Volgens het AD zijn de meest gelekte wachtwoorden onder meer: welkom, welkom01, wachtwoord, qwerty, amsterdam en feyenoord. Wees dus vooral een stuk origineler, maar vooral unieker.

Soms wordt bij inloggen na een wachtwoord ook een verificatiecode gevraagd, wat een extra beveiliging is. Bij banken is dat altijd al zo. Regelmatig kun je dat zelf instellen en dat is aan te raden. Als er dan ingelogd wordt, zie je een melding op je telefoon. Je moet dan aangeven dat het om jou gaat.

Wachtwoordmanager

Het is ook mogelijk op je telefoon, tablet of computer gebruik te maken van wachtwoordmanager waardoor het mogelijk wel vaker hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar die worden in een bestand achter slot en grendel bewaard. Om deze in te zien moet je met een vingerafdruk inloggen en met een (goed te onthouden!) ’master password’ inloggen.

Hier meer tips om je niet te laten hacken.