Je overleden dierbare letterlijk loslaten met een ballon

Hoe mooi is het als de as wordt meegedragen met de wind?

Er wordt steeds vaker op een hele eigen manier afscheid genomen van een dierbare die overleden is. Jan van der Meer schreef er voor 50+ onlangs nog een blog over. Dat persoonlijke stempel is ook terug te vinden in de verstrooiing van de as. Daar zijn veel mogelijkheden voor.

Een relatief onbekende en bijzondere manier om de overledene letterlijk los te laten, is ballonverstrooiing. De ballon symboliseert als het ware de reis van de ziel. Het is een idee van René de Vries, die asverstrooier is in Scheveningen, de ‘uitvaarthaven’ van Nederland. Hij verzorgt ook verstrooiingen per vliegtuig.

Per ballon

De as gaat in een ballon die opgelaten wordt door de nabestaanden op een voor hen belangrijke plek. Op een hoogte van ongeveer twintig kilometer klapt deze door de druk uit elkaar en de as verspreidt zich vervolgens in de lucht. De wind draagt de as de wereld over. Rondom de ballonverstrooiing kan naar eigen wens een ceremonie plaatsvinden met muziek of een toespraak. Alles is mogelijk. Kinderen kunnen bijvoorbeeld een brief of tekening aan de ballon vastmaken en de overledene zo nog een boodschap meegeven. De ballon is bij gunstig weer soms wel twintig minuten te volgen. Een fotoreportage kan zorgen voor een mooie herinnering.

Milieu

Ballonnen zijn tegenwoordig omstreden omdat ze slecht zijn voor het milieu, maar er worden 100 procent biologisch en snel afbreekbare natuurlatex balonnen gebruikt. Helium is een natuurlijk edelgas dat onbrandbaar, niet explosief of giftig is en gewoon deel uitmaakt van de atmosfeer. Veilig dus voor de natuur.

Andere mogelijkheden

Op de site van Monuta zijn nog andere bijzondere uitingen te vinden die je met as kunt doen. Zo kan er bijvoorbeeld een boom worden gekweekt op de vruchtbare bestanddelen van de as. As kan ook verwerkt worden in kunstzinnige voorwerpen zoals een schilderij, een sieraad, een glazen sculptuur of een tattoo. En kies je voor een knallend einde, dan is er de mogelijkheid om de as per vuurwerkpijl de lucht in te schieten. Dat mag echter alleen vanaf Nederlandse kustlocaties in de richting van de zee.