Je huis laten inrichten door Fietje, wie wil dat niet?

November – woonmaand

Er zijn veel, heel veel woonprogramma’s op televisie. En in alle mogelijke varianten. We kijken klaarblijkelijk graag bij anderen binnen en laten ons inspireren. Welke kijk jij? 

Fietje is styliste van een van de meest populaire woonprogramma’s op televisie: VTwonen weer verliefd op je huis. Samen met stylisten Frans Uyterlinde, Wendy Verhaegh, Marianne Luning en Fietje Bruijn zet presentator Kees Tol het huis op z’n kop. Je vraagt je af waar de ouwe rommel blijft, behalve misschien de eettafel die tot salontafel of wandkastje wordt omgebouwd (lees: verzaagd).

De rest blijft na de eerste opnamen, buiten beeld. Al snel ligt er een nieuwe vloer, worden de muren in een trendy kleur gesausd en kan de daadwerkelijke inrichting beginnen. Er wordt iets moois van gemaakt en aan het einde kun je zien -door de beelden van voor en na te tonen- dat er echt sprake is van een metamorfose.

Corssmediaal en wij smullen ervan

En die inrichting? Die zie je breed uitgemeten terug in het magazine dat je in de supermarkt kunt kopen. Crossmediaal, wordt dat genoemd. En het gaat nog verder want er is ook een heuse website, waar een een en ander terug te zien en te bewonderen is. Zender SBS6 doet op deze manier goeie zaken met uitgever Sanoma. En wij als kijker en lezer smullen ervan. Alhoewel de reactie van de bewoners inmiddels standaard genoemd mag worden. ‘ooohh, het is echt heel anders geworden’. ‘Ken m’n eigen huis niet meer terug’. ‘Dit hadden we echt zelf nooit kunnen bedenken’.

Woonprogramma’s op televisie, wanneer is dat eigenlijk begonnen? Misschien met de Ikea-bank in Zeg ’ns Aa…? Inmiddels is er een overvloed aan op tv en niet voor niets. We vinden het heerlijk bij anderen binnen te kijken en ons te laten inspireren. Ook als we het niet mooi vinden. Wie wil kan vanaf ergens in de vroege middag zijn hart al ophalen aan programma’s die op de een of de andere manier met wonen te maken hebben. Van het kopen van huizen tot aan de inrichting van het kleinste kamertje aan toe.

Kirstie en Phil

Het enige onderscheid zit ‘m in de thema’s: klussen aan een huis, een huis een make-over geven of een huis kopen. En er zitten ook nog wat varianten tussen zoals een huis kopen op een veiling en opknappen of de keuze maken voor een verbouwing van je huis of verhuizen. We noemen er een paar: Bouwval Gezocht en Help mijn man is klusser. De TV Makelaar, Huizenjacht, Eigen huis en tuin, TV woonmagazine. Dat is zo maar een greep. En niet alles is Hollands, met name in Amerika (Extreme Home Makeover) en Engeland weten ze ook wel raad met wonen.

Wie kent niet Kirstie Alssopp en Phil Spencer van De Grote Verhuizing, afkomstig van de Engelse zenders. Al achttien jaar dé helpende coachende makelaars als het gaat om een huis kopen in onder andere Groot Brittannië. Charmante Phil en recht-door-zee Kirstie weten potentiële kopers tot de juiste aankoop aan te zetten. Met altijd het dilemma: ‘location’ of ‘house’?

De kritische McClouds

Beiden zaten op de een of de andere manier in de makelaardij, toen ze een screentest mochten doen voor televisie. Als het goed zou verlopen zou er een pilot van het programma worden gemaakt, en zouden er uiteindelijk -naar zij verwachtten- definitieve presentatoren worden aangesteld. Dat werden ze uiteindelijk zelf. Ze zijn tot op de dag van vandaag succesvol.

Grand Designs met Kevin McClouds is het Britse programma over meestal enorme huizen onder architectuur gebouwd. Vaak in Engeland, maar ook in Australië of Nieuw Zeeland. We volgen als kijker de aankoop van den stuk grond en het vaak regelmatig uitgestelde bouwproces. De kritische McClouds vangt in het eindshot zijn kijk op de bouw samen. Vaak raak en oprecht.

Of het er in ons land ook zo eerlijk aan toe gaat, is de vraag. Er gaan geluiden op dat het allemaal in scene is gezet enzovoort. Toch blijven we kijken. Bij ons zijn het onder andere Sybrand Niessen en na de populaire Victor Brand, Kees Tol als het gaat om het presenteren van woonprogramma’s.

Er is er altijd wel eentje

En hebben we het nog niet eens gehad over programma’s als Het roer om, Ik vertrek en Nederland verhuist. Het gaat uiteindelijk allemaal over wonen. Rest ons nog de tijden en zenders van de woonprogramma’s te noemen, maar eigenlijk kan dat veel gemakkelijker. Zet gewoon ’s middags vanaf vier uur de tv aan. Zapp naar commerciële Hollandse- en Engelse zenders en bingo: er is er altijd wel eentje.

Foto Kirstie en Phil: Fiona Murray 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top