Jarig zijn betekent trakteren, maar kies je voor gezond of niet?

Weet jij het nog? Als jarige job trakteren op school. Urenlang knutselen, fruitspiesjes maken, rozijntjes of zakjes snoep uitdelen? Het maakte niet uit waarop, maar tegenwoordig. Tegenwoordig is er veel discussie. Op sommige scholen mag alles, chips, ijsjes, rare plastic figuurtjes, noem het maar op of je mag alleen trakteren op gezonde dingen. 

Dat laatste is misschien zo gek niet als je bedenkt dat veel jongeren tegenwoordig kampen met overgewicht. Maar wat moet je dan bedenken als je een beetje creatief wilt zijn? Op Internet zijn tal van sites te vinden als het gaat om gezond trakteren op school. Toch hebben veel ouders zogenaamd ‘geen tijd’ om een leuke gezonde traktatie te verzinnen uitzonderingen daargelaten. En tsja die gaan dan vaak toch voor de snoep, koekjes of chips. Veel gemakkelijker om rond te delen.

Geen dwingend advies

Dagblad Trouw publiceerde in 2018 een column over trakteren op een bepaalde school. De school had als traktatieprotocol dat gezonde traktaties de voorkeur genoten, geen dwingend advies. Resultaat: de ene ouder maakt gezonde traktaties en de ander totaal niet met als gevolg heel veel ergernis. De eerste groep ging helemaal los en maakte groentespiesjes, fruithappen, gezonde havermoutkoeken enzovoort. En de andere groep dacht: met een verjaardag moet alles kunnen. Lekker genieten van die chips en cola.

Verbod op trakteren

In 2018 verscheen er in het AD een artikel over een Gelderse basisschool die het helemaal had gehad met het traktatiebeleid. Vanaf 2019 mag er gewoon niet meer getrakteerd worden. Geen snoep, geen worst en die plastic rommeltjes zijn helemaal taboe. Mag er dan helemaal niets meer met een verjaardag? Jazeker wel, jarige kinderen mogen een slinger uitkiezen en een taart van karton. Verder mogen ze een activiteit uitkiezen. Dat kan dan bijvoorbeeld wat langer buitenspelen zijn of een spelletje spelen in de klas. Wat is hiervan het voordeel? De directeur is van mening dat je het dilemma bij ouders wegneemt. “Want wat is nog gezond? Een blokje kaas? Fruit?,” zegt hij. “Bovendien zijn oudere kinderen helemaal niet zo happy met die zogenaamde gezonde traktaties. Kom je aan met je stukje komkommer en wortel. Loop je de hele dag met zo’n schaal rond op school.” Niet trakteren is de oplossing volgens deze school.

Wat vinden jullie?

Ze hebben zeker een punt en er zijn nog veel meer scholen waar niet mag worden getrakteerd. Maar ergens is dat wel jammer. Kinderen kunnen zo uitkijken naar hun verjaardag en trakteren is iets wat er bij hoort. Het maken van de traktaties zelf kan al een waar feestje zijn. Heb jij leuke herinneringen aan trakteren? Of juist niet en ben je het eigenlijk wel eens met een traktatieverbod? Laat het ons weten in een reactie!

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top