Vlinder in tuin

Jaarlijkse telling: de vlinder heeft het moeilijk

Je kiest een zonnig moment, loopt een rondje door de tuin en telt een kwartier lang alle vlinders die je ziet en geeft de aantallen en soorten door: dat is de tuinvlindertelling. Die telling vindt ieder jaar plaats en geeft een beeld van hoe het met de natuur in je omgeving gaat. Dagvlinders reageren namelijk snel op het milieu en de klimaatverandering.

Dit keer was het resultaat mager. Volgens de Vlinderstichting is het lang geleden dat er zo weinig vlinders in de tuinen zijn gezien. De telling was dit keer extra feestelijk, vanwege het tienjarige jubileum. Daarom was het een TuinvlinderTelTiendaagse, die plaatsvond tot en met 5 augustus. In totaal werden er 31.605 vlinders geregistreerd, en dat was per dag een stuk lager dan anders. Acht gemiddeld per tuin, terwijl dat er vorig jaar vijftien waren. Het aantal verschillende soorten was 3,5, tegenover 7,5 in 2017. In Noord-Holland werden de meeste vlinders gezien, gevolgd door Friesland en Zuid-Holland.

Atalanta
Atalanta

Klein Koolwitje het meest

Was voorheen de Atalanta de winnaar, dit jaar had het klein Koolwitje de hoogste score. Er zijn in de Nederlandse tuinen twintig soorten te ontdekken. Je kunt de herkenningskaart hier bekijken of bestellen via de Vlinderstichting.

 

 

Klein koolwitje
Klein koolwitje

In zwaar weer

Vlinders houden van warm weer en daarom had de stichting op hogere cijfers gerekend. Maar de hitte en droogte hebben blijkbaar voor sterfte gezorgd. Veel planten zijn verdroogd, waardoor het dier het zwaar heeft. Daar komen het verdwijnen van groen in de tuinen en bestrijdingsmiddelen nog bij.

Bekijk hier de resultaten.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top