Is een mok beter voor het milieu dan een wegwerpbekertje?

Als je koffie of thee uit de automaat haalt, kun je ervoor kiezen om een wegwerpbekertje te gebruiken of je eigen mok mee te nemen. Het lijkt logisch dat een mok beter is voor het milieu, omdat je deze vaker kunt gebruiken in plaats van het bekertje weg te gooien. Vanaf 1 juli 2023 zullen koffiebekers en andere soorten wegwerpplastic ook extra kosten met zich meebrengen. Maar de vraag is of het echt zo simpel is.

Productiekosten en duurzaamheid

Volgens Milieu Centraal zijn er verschillende factoren die de milieuvriendelijkheid van het materiaal bepalen. Aan de ene kant is er voor het maken van een mok (keramiek of glas) veel meer materiaal nodig dan voor een wegwerpbekertje (karton en/of plastic). Maar aan de andere kant kun je veel langer doen met dezelfde mok, terwijl je natuurlijk niet maandenlang hetzelfde wegwerpbekertje gebruikt.

Afwassen

Daarnaast speelt de afwas een rol. Het is natuurlijk nodig om je mok af en toe af te wassen, maar dit kost wel extra energie. Of je nu met de hand afwast of de vaatwasser gebruikt, er is altijd energie nodig. Als je een mok meerdere keren gebruikt voordat je hem afwast, is dit milieuvriendelijker. Maar de vraag is of dit ook hygiënisch is.

Recycling

Voor wegwerpbekertjes geldt hetzelfde. Je kunt ze meerdere keren gebruiken voordat je ze weggooit, tenzij je dat een onsmakelijk idee vindt. Het feit dat ze recyclebaar zijn, is ook een voordeel van de bekertjes. Om ze te kunnen recyclen, moet je ze vrijwel altijd bij het plasticafval gooien. Dit geldt ook voor kartonnen bekertjes, waar meestal een laagje plastic in zit. Voor oud papier zijn de bekertjes sowieso niet geschikt, omdat oud papier schoon en droog moet zijn.

Hoelang kun je met 1 mok doen?

Volgens onderzoek van Milieu Centraal ben je milieuvriendelijk bezig als je 1 jaar lang dezelfde mok gebruikt in plaats van wegwerpbekertjes. Mits je een energiezuinige methode gebruikt om af te wassen. Zowel met de hand als met de vaatwasser kun je op verschillende manieren energie besparen. Maar als je wegwerpbekertjes gescheiden kunt weggooien om ze te laten recyclen, net als gebruikte koffiecapsules, is dat ook een goed alternatief.

Blijven wegwerpbekertjes bestaan?

Het lijkt erop dat wegwerpbekertjes voorlopig nog niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen, ondanks de extra kosten. Mensen zijn gewend aan het gemak van wegwerpproducten en een paar cent extra is voor de meeste consumenten geen reden om niet voor een wegwerpbeker te kiezen. Het kabinet hoopt met deze extra kosten de hoeveelheid zwerfafval te verminderen en hergebruik te stimuleren, maar dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren. Er moet meer geïnvesteerd worden in goede systemen om hergebruik te organiseren, zodat wegwerpproducten minder beschikbaar zijn.