In het nieuwe jaar heet de vagina: poenie. Hoezo?

Een koosnaam voor de vagina was er nog niet. Dus schreef Ruud de Wild een prijsvraag uit en maakte een liedje van het winnende woord.

Eind december vorig jaar kopte een NOS-twitterbericht: De vagina heeft een nieuwe naam: poenie. Nu zijn wij 50+’ers grootgebracht met verschillende benamingen voor het vrouwelijke geslachtsorgaan, maar deze is toch moeilijk te herleiden. Hoe zit dat?

Het blijkt een zelf gekozen woord te zijn van luisteraars van het Radio 2 programma ‘De Wild in de middag’. Medewerkers van het programma namen het initiatief tot een soort wedstrijdje vanwege een gebrek aan een goed gangbaar koosnaampje, dat vooral opviel in het televisieprogramma ‘Me Jane You Tarzan’. Piemel voor penis klonk leuk, maar voor vagina was er niets.

Via het radioprogramma werd een nieuw woord gezocht en als winnaar kwam ‘poenie’ uit de bus. Het woord zou prettig klinken en daarmee het praten erover vergemakkelijken. Dat zorgt er weer voor dat het een positieve invloed heeft op de seksualiteit en seksuele weerbaarheid van meisjes.

Punani en snippa

Het blijkt afgeleid te zijn van het woord punani, Surinaams van oorsprong. Inmiddels is het woord in straattaal zo vreemd niet meer en rapper Boef gebruikte het in zijn lied ‘Antwoord’.

Volgens medewerkers van het radioprogramma is het heel geschikt als koosnaam, net als piemel voor penis. In Zweden gebruiken ze er het woord ‘snippa’ voor. Het blijkt daar inmiddels al helemaal ingeburgerd te zijn. Mede dankzij een liedje. Dat leek dj Ruud de Wild ook een goed plan en hij startte in ons land een eigen promotie van het woord door er, net als in Zweden, een liedje over te maken. 

Poenie en piemel

En wat is er nou leuker dan de combinatie poenie en piemel?, zo meent Elsbeth Reitzema van het kenniscentrum Rutgers die bij de prijsvraag betrokken was. Andere mogelijke benamingen waren: tummie, vagina, flamoes en yoni. Poeni won met 34,5 procent van de stemmen. Vagina behaalde de tweede plek en yoni de derde.

Toch zal poenie het woord vagina niet helemaal gaan vervangen, zo meent Reitzema van Rutgers. “We gaan kijken bij kinderen, ouders en leerkrachten of zij poenie ook een prettig woord vinden als evenknie voor het woord piemel. En de woorden vagina en vulva blijven ook gewoon. Zeker in de voorlichting.”

Foto Ruud de Wild: Radio 538 – wikiportrait, CC BY 3.0,