close
  • dinsdag 2 maart
Wonen

In dit verpleeghuis is het echt gezellig

In dit verpleeghuis is het echt gezellig

In verpleeghuis De Vreugdehof in Amsterdam is het allesbehalve rustig sinds er 120 kunstwerken een plek vonden die voor iedereen te zien zijn. Niet alleen de bewoners, maar ook de mensen uit de buurt. Dat geeft lekker veel reuring. Een win-win situatie, vindt organisator Marie-José de Bie.

Ouderen staan midden in de samenleving en dus is het verpleeghuis meer dan alleen geschikt voor ‘een rustige oude dag’. De Bie meent dan ook dat zorginstellingen er in de toekomst anders zullen gaan uitzien en een andere functie krijgen. Midden in de wijk met bijvoorbeeld een bibliotheek of een kinderdagverblijf.

Senioren Met Anderen Actief in Kunst

Een mooi voorbeeld hiervan is het creëren van een museum in een verpleeghuis. Het is al de vierde keer dat het Pop-up Museum SMAAK (Senioren Met Anderen Actief in Kunst) zich vestigt in een wooncentrum of verpleeghuis. Voorgaande jaren was er onder andere een museum in het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort.

De meeste ouderen die in De Vreugdehof wonen vinden alle reuring gezellig. Ze zien weer eens andere mensen en genieten van de drukte. Het museum is ingericht door tien gastconservatoren die minimaal 65 jaar zijn. Dus het is echt voor, door en met ouderen.

Het ging toen vooral om rust

Eén van de kunstenaars is fotograaf Peter van der Meer die in 1983 als beginnend verpleegkundige stage liep in dit verpleeghuis. Een expositie als deze in een instelling was destijds ondenkbaar. Het ging toen vooral om rust. Hij vindt het geweldig dat iedereen nu in deze setting naar zijn werk kan komen kijken. Keramiek van een andere kunstenaar staat in een vitrine, zodat ze niet per ongeluk sneuvelen als er een rolstoel langs komt. Want iedereen moet van de kunst kunnen genieten. De toegang is dan ook gratis.

Lees ook: In dit verpleeghuis kun je een tattoo laten zetten.

Geschreven door: Redactie