In de moestuin: verse muntthee

Muntthee is erg populair, maar hoe gezond is het?

Verhalen uit Pake’s moestuin (7)

Een kopje verse muntthee. Heerlijk is dat. Bovendien heeft het goede eigenschappen. Niet voor niets wordt het al van oudsher gebruikt tegen allerlei kwalen.

Eigenlijk is muntthee geen echte thee, want het bevat geen theïne. Er zit alleen maar munt in. Er zijn wel zeshonderd verschillende soorten, denk aan pepermunt, kruizemunt etc. Maar overal zit menthol in en dat levert die frisse geur en smaak op. Aarmunt (groene munt) is in Nederland heel bekend en wordt vaak geserveerd in een restaurant. In mijn moestuin staat een soort uit de regio. Een wilde soort die ik heb meegenomen tijdens een wandeling.

Goede eigenschappen

Wanneer je gaat googlen kom je nogal wat voordelen van het drinken van muntthee tegen. Zo bevordert het bijvoorbeeld de spijsvertering, werkt het antibacterieel en helpt het tegen een slechte adem. Ook verlichten muntblaadjes je hoofdpijn als je ermee heen en weer wrijft over je voorhoofd. Er zit veel vitamine C in en de geur stilt je honger en vermindert zelfs stress. Ben je snel misselijk tijdens reizen? Het helpt ook tegen misselijkheid. Bij verkoudheid werkt het slijmoplossend. Drink je twee kopjes per dag dan geef je je huid een flinke boost evenals je geheugen!

Voordelen in de tuin

Ook in de tuin heeft munt positieve effecten. De plant trekt namelijk nuttige insecten aan. Bijen zijn er dol op. Vandaar dat bladluizen en mieren wegblijven. Ideaal. Momenteel staat er bij mij een flinke bos munt in de moestuin. Het is namelijk een plant die winterhard is en flink gaat woekeren. Nu ben ik zelf nogal fan van muntthee dus vind ik dat niet erg. Je kunt vanaf begin maart tot ver in de herfst oogsten. Wil je niet teveel wildgroei dan moet je het in een pot planten. Munt kan overigens ook prima als bodembedekker functioneren. Is niet veel werk en het ziet er prachtig uit als de munt bloeit.

Hoe maak je het?

Thuis muntthee maken is simpel. Kook water, doe vervolgens drie takjes in een theeglas en giet het hete water erbij. Laat eventjes trekken en haal de takjes eruit. Ben je liefhebber van zoet, roer er dan nog wat honing doorheen. Ook een beetje citroensap is een mogelijkheid. Hierdoor krijgt de thee een nog frissere smaak. Heb je geen moestuin? Koop dan gewoon een plantje bij de supermarkt. Je kunt de munt het beste bewaren in een vochtige theedoek in de koelkast. Zo blijft het vers. Heb je nog wat ruimte, plant dan enkele muntplantjes in een grote pot en binnen mum van tijd heb je je eigen muntbos!

Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel zes.