Verhalen uit Pake’s moestuin (19)
Rabarber is toch een typische voorjaarsgroente? Dat klopt, bovenstaande afbeelding is een voorjaarsfoto. In de lente oogst je de eerste eetbare stengels. Echter is de herfst een ideale periode voor het delen van rabarberplanten. De plant is in de herfst in rust, maar komt de winter goed door en vanaf eind maart begint de plant opnieuw te groeien.
Het ‘lekkerste fruit onder de groenten’
Rabarber komt oorspronkelijk uit Azië. Ooit bestonden er wel meer dan driehonderd rabarberrassen. Nu zijn dat er nog zo’n 120 soorten. Het is botanisch gezien een groente en komt voort uit de duizendknoopfamilie. Pas in de achttiende eeuw kreeg rabarber bekendheid als groente, daarvoor kweekten de Chinezen het om de mogelijke geneeskrachtige werking. Zelf zie ik het misschien wel meer als fruit, maar dat komt waarschijnlijk omdat je het veel in taarten gebruikt.
Tot – 30 graden Celsius
Rabarber is een winterharde vaste plant. De plant kan erg goed tegen kou en heeft zelfs lage temperaturen nodig. Hierdoor wordt de volgende groei namelijk gestimuleerd. Het is wel goed om de plant in de winter af te dekken met hooi of een dikke laag compost. Zo voorkom je dat de wind de wortels uitdroogt.
Twee knoppen
Het verplanten van rabarber staat nog op mijn to do lijstje van wat ik moet doen voordat de winter echt begint. Deze week ga ik de wortels delen met een scherpe spade. Elk stuk moet twee knoppen hebben. Die zijn in de herfst gemakkelijk te vinden, omdat er zich een aan de basis van elke stengel bevindt. De stekjes moeten even een paar dagen drogen en vervolgens kunnen ze dan vijf centimeter diep in de grond. Na het verplanten een beetje water toevoegen en compost.
Om de vier à vijf jaar
Delen of snoeien van rabarber doe je om de vier à vijf jaar. Doe je dit niet dan worden de stengels kleiner. Bij het snoeien moet je ervoor zorgen dat er vier of vijf scheuten overblijven. Dit jaar ga ik ze zoals gezegd verplaatsen. Nu staan ze in de kruidentuin en daar nemen ze veel ruimte in beslag. Rabarber heeft een zonnige standplaats nodig en dus veel ruimte. De plantafstand is minstens zestig centimeter. Nieuwe plaats wordt naast het aardbeienbed.
Wist je dat rabarbermoes met aardbeien ontzettend lekker is? Ik weet dat de winter nog erg lang duurt, maar door het schrijven van deze blog krijg ik nu alweer zin in het voorjaar!
Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel achttien.