Moestuinverhalen 26
Op de fiets met aan het stuur een tas waar een prei uitsteekt. Een klassiek huisvrouwenbeeld en het lijkt ietwat suffig. Onterecht, want prei is onmisbaar in de keuken en bovendien erg goed voor je weerstand. Met andere woorden: gewoon slim om prei in je tas te hebben.
Herfstgroente
Tegenwoordig weten we niet meer zo goed wat nou een seizoensgroente is en wat niet. Alles wat niet in Nederland verkrijgbaar is wordt ingevlogen. Prei is een herfst- en wintergroente. Het wordt weliswaar het hele jaar in Nederland verbouwd, maar de herfst- en winterprei is het allerlekkerst.
‘Preivreter’
Prei klinkt heel Hollands, maar dat is het niet. Het is een van de oudste groente die wordt gekweekt. De geschiedenis ervan is niet helemaal bekend. Wat we weten is dat de Sumerische koning Urnammu 4000 jaar geleden prei verbouwde in de tuinen van Ur, een belangrijke Sumerische stad. Verder is het een feit dat Egyptenaren en Romeinen er gek op waren.
De Romeinse Keizer Nero at er zelfs zoveel van dat hij de ‘preivreter’ genoemd werd. Hij geloofde dat het zijn stem verbeterde. De Romeinen brachten de prei naar Europa. Vervolgens is de groente het nationale embleem van Wales geworden. Soldaten gebruikten het vroeger als herkenningsteken op hun helm. Zo onderscheidden ze zich van de vijand. Op sommige Britse muntstukken van een pond staat een gekroonde prei. Bijzonder.
Vitaminebom
Prei behoort tot de lookfamilie, waartoe ook knoflook, uien en bieslook behoren. De groente zit vol met vitaminen. Het bevat vitamine A, E, K, C, B1, B en mineralen zoals magnesium, zink, koper en ijzer. Vooral het groen gedeelte. Gooi deze dus niet meteen weg.
Je kunt heel veel kanten op met prei. Het heeft een pittige smaak. Je kunt het roerbakken, wokken, gebruiken in ovenschotels, pasta’s, in de soep enzovoort. In de koelkast is het ongeveer twee tot drie weken houdbaar.
Zelf telen
Prei kweken. Dat moet niet zo moeilijk zijn dacht ik altijd. Dus wel. Na heel veel geduld geniet ik deze herfst eindelijk een keertje van prei uit eigen tuin. Deze keer zelf eerst voorgezaaid en na ongeveer drie maanden in de tuin gezet. Voorgaande jaren kocht ik de plantjes bij tuincentra.
Op de foto: de prei in de moestuin
Prei is goed te combineren naast koolsoorten, sla, uien, wortels en selderij. Het stelt hoge eisen aan de grond. Bemest regelmatig met een hoge verhouding stikstof. Verder heeft prei veel water nodig. Waarom de prei dit jaar wel is gelukt? Ik vermoed dat de kwaliteit van de grond dit jaar beter was dan voorgaande jaren. Toch blijf ik het een moeilijke groente vinden om zelf te telen. Heb jij nog tips laat het me weten.
Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel vijfentwintig.