Verhalen uit Pake’s moestuin (4)
Over de lichtgroene koolrabi schreef ik vorig jaar een moestuinverhaal. Daar kwamen erg veel reacties op. Lezers waren helemaal lyrisch over de groente! Zelf vond ik het ook een enorm succes in de moestuin, vandaar dit jaar wederom koolrabi’s en ook een paarse variant. Maar wat is een koolrabi precies?
Geen knol, maar een stengel
Het is een knolvormige verdikking die boven de grond groeit. Eigenlijk is het geen knol, maar een verdikking van de stengel. Zit er verschil tussen de paarse en groene variant? In eerste instantie dacht ik van niet, maar ik las in een interview met een een teelder dat de paarse variant na verloop van tijd houterig wordt. De lichtgroene variant is geteeld omdat te voorkomen. De smaak van de lichtgroene is iets minder uitgesproken. De paarse variant heeft meer de typische koolrabi smaak.
Barstjes
Het is een plant die je al vroeg kunt planten. Ik heb plantjes bij het tuincentrum gekocht, in april geplant en nu eind juni kan ik oogsten. Laat ze niet te lang staan. Zoals je al kon lezen worden ze dan snel houterig en vezelig. Door het grote verschil in temperatuur deze maand heb ik dit jaar wat last van barstjes in de knol. Het is belangrijk om regelmatig water te geven, dat kan de barsten voorkomen.
Hoe smaakt het?
Zoals gezegd is het een erg mooie plant om te zien, bijna zonde om op te eten! Toch gedaan. Je kunt de koolrabi zowel rauw als gekookt eten. Tijdens het schillen kom je erachter dat de binnenkant gewoon lichtgroen is. Het verschil zit hem qua uiterlijk dus alleen in de schil. De groente bevat veel vitamine B en C, ijzer en caroteen. De smaak komt in de buurt van broccoli, maar dan een stuk zoeter. Dit jaar heb ik er rösti van gemaakt. Echt heel lekker!
Vorige aflevering gemist? Klik hier voor deel drie.