Verhalen uit Pake’s moestuin (14)
Bietjes: ze zijn er in allerlei prachtige kleuren. Natuurlijk in het rood, maar ook in het oranje en geel. Daarnaast heb je bijzondere rassen, zoals de Chioggia biet. Die is prachtig. Als je zo’n biet doormidden snijd zie je een patroon van licht rode en witte ringen. Heel bijzonder.
Krootjes en strandbieten
De rode biet komt uit de amarantenfamilie en is een wortelgewas. In de Randstad en omgeving noemen ze bietjes krootjes, een verbastering van het Franse woord carrotte, wortel. Vroeger groeide de ‘strandbiet’ langs de kusten van Zuid-Europa en Azië. De Romeinen cultiveerden de biet en introduceerden hem in heel Europa. Bieten komen langzaam op gang in een moestuin, maar eenmaal op gang zijn ze niet meer te stoppen. Je zaait ze ongeveer vanaf half mei tot en met juli. Ze houden van een zonnige plek en vragen om een luchtige, vochtige grond waarin ze lange wortels kunnen vormen. De afstand die je aanhoudt tussen de rijen is 30 centimeter. Het zaad zelf zaai je twee centimeter diep. Er komen altijd teveel plantjes op. Zaai ze uit tot tien centimeter. Zo krijgen ze alle ruimte om te groeien.
Bijzondere biet
Dit jaar heb ik de rode biet ‘Kogel 2’, de gele biet ‘Burpee’s Golden’ en Chioggia bieten gezaaid. Die laatste noem je zo, omdat het ras oorspronkelijk uit het Italiaanse havenstadje Chioggia komt. Rond 1840 werd het ras ontdekt. De buitenkant is felroze en de binnenkant is opvallend gekleurd met witte en roze ringen. Ze zijn wat zachter dan rode bieten. De smaak is heerlijk zoet.
Oogsten en bewaren
Wanneer de bieten voor een kwart uit de grond steken kun je ze oogsten. Dat is ongeveer na twaalf weken. Ik weet dat je ze tijdig moet oogsten, omdat ze anders smaak verliezen, maar omdat er in augustus zoveel valt te oogsten laat ik ze toch nog even staan. Met de smaak is niks mis hoor. Let erop bij het oogsten dat je de biet los snijd van het blad. Doe je dat niet dan wordt de biet al binnen een paar uur zacht. Het is een groente die je goed kunt bewaren in de winter. Halverwege de herfst haal je ze uit de tuin en draai je de bladeren eraf. Daarna stop je ze in jutezakken of kuil je ze in met zand op een vorstvrije plaats. Blancheren kan ook. Een paar minuutjes blancheren en je kunt ze minstens een jaar in de vriezer bewaren.
In de keuken
Bieten kun je koken, bakken, rauw eten, roosteren of poffen. Maak rauwe bieten eerst goed schoon voordat je begint met koken. Schil ze nog niet. Dat doe je pas na het koken. De schil laat dan veel gemakkelijker los. Zomerbieten hebben een kooktijd van zo’n twintig tot dertig minuten. Wil je testen of ze gaar zijn? Doe dat met een vork. Prik je er gemakkelijk in dan zijn ze gaar.
Chioggia bieten zijn erg geschikt voor een salade. Oogt ze wanneer ze nog klein zijn, want dan zijn ze rauw erg lekker. Schil ze met een dunschiller en snijd ze in dunne plakjes. Op internet vind je diverse recepten om ze te verwerken in een salade. Wat mij betreft een echte aanrader, die Italiaanse bietjes!