In 2.000 jaar van gloeilamp naar ledlamp

Al in 1802 werden de eerste stapjes gezet naar de gloeilamp. Nu, ruim 2.000 jaar later lijkt het einde van de gloeilamp nabij. Er is immers een lamp die langer meegaat, minder energie verbruikt en duurzamer is. Bovendien mag de gloeilamp niet meer geproduceerd worden voor of in Europa. Wat is er gebeurd in de tweeduizend jaar en waarom is het beter als we de gloeilamp helemaal in de ban doen?

Van 1802 tot 2013

De eerste jaren was het vooral pionieren en ontwikkelen met de gloeilamp. De vorm die voor ons heel gewoon werd, ontstond jaren later. In 1874 werd patent verleend aan de eerste lamp die een beetje leek op de lamp die we later leerden kennen. Dat patent werd overgedragen op Thomas Edison. Edison is dus eigenlijk niet de uitvinder van de lamp, maar wel de eerste die hem op de markt bracht. Sinds 2013 mag er bij ons geen lamp meer ingevoerd of geproduceerd worden en is hij bijna helemaal vervangen voor de led-lamp.

Led versus gloei

Waar de gloeilamp een kooldraadlamp was, werkt het bij de ledlamp met elektrodes waardoorheen elektriciteit stroomt. Eigenlijk zijn de twee niet met elkaar te vergelijken, hoewel het doel van beide lampen hetzelfde is: verlichten. Het grootste verschil zit hem in de energiezuinigheid. Een ledlamp gaat vele malen langer mee dan een traditionele gloeilamp. In aanschaf is de ledlamp wel duurder. Maar omdat er al tien jaar geen gloeilamp meer geproduceerd of ingevoerd mag worden in ons land, is het straks zo goed als de enige lamp die nog verkrijgbaar is.

Twintigduizend branduren

Ook de led heeft al een lange geschiedenis. Wist je dat de eerste versies al rond 1920 ontdekt is? Pas sinds 1962 is de lamp in ontwikkeling en binnenkort dus het enige verkrijgbare alternatief voor de gloeilamp. Zo lang zijn we nog niet gewoon met de ledlamp. Bovendien zijn de gloeilampen nog steeds niet op, maar met de huidige energieprijzen is een ledlamp aanschaffen altijd een beter idee. Met gemiddeld twintigduizend branduren kun je lange tijd van dat in verhouding dure lampje doen. En daar goedkoop vaak duurkoop is, is overgaan op led een logisch gevolg.