close
  • zondag 24 oktober
Wonen

Ikea wil meubels verhuren aan klanten

Ikea wil meubels verhuren aan klanten

Op zoek naar een bureaustoel of nieuwe keuken?  Per se nieuw hoeft het niet te zijn, want tegenwoordig kopen veel mensen tweedehands of lenen iets van familie of vrienden.

Bij Ikea is het straks mogelijk om meubels te huren. Na een leaseperiode kunnen klanten de meubels terugbrengen. Volgens Topman Torbjörn Lööf van Inter Ikea Systems is daar absoluut markt voor, zo vertelt hij aan de Britse krant Financial Times.

Tweede leven

In Nederland verhuurt Ikea ook al meubels aan jongeren in een wooncomplex. In het woonproject Stek Oost in Amsterdam loopt een proefproject met huurmeubels. Zo’n 250 jongeren en studenten tussen de 18 en 27 jaar kunnen een woonpakket van stoelen, een tafel, kasten en een bed huren voor hun woonstudio. Zo’n twintig mensen hebben dat gedaan. Na de huurperiode kunnen klanten de huur verlengen, de meubels voor een klein bedrag overnemen of teruggeven aan Ikea.

Kantoormeubelen

In Zwitserland start binnenkort een proef met het verhuren van kantoormeubelen zoals bureaus en stoelen in de zakelijke markt. Mocht dat een succes worden, dan zijn daarna de keukens aan de beurt. “Zie het huren van een keuken gewoon als andere manier van het financieren ervan”, aldus Lööf . Het verhuren van meubels is vooralsnog vooral een proef.

Milieu sparen

De Zweedse meubelgigant wil met het verhuren van meubels inzetten op duurzaamheid en het milieu sparen. Hergebruik moet belangrijker worden dan zelf bezitten. Daarnaast wil het bedrijf ook meer doen aan recyclen. Zo wordt bijvoorbeeld bij de productie van banken er rekening mee gehouden dat deze makkelijker uit elkaar gehaald moeten kunnen worden. Hierdoor kan textiel en hout nog een keer gebruikt worden.

Bronnen: NOS, Financial Times, Ikea 

Geschreven door: Redactie