Huishoudelijke beslommeringen en een schaamteloze inkijk in de onderbroekenwereld

Jos Jansen weigert mee te gaan in de onderbroekengekte. Hoe dat zit, lees je hier.

BLOG – Toen jullie scribent begin jaren zestig een teenager was, bleek al snel dat de olijke krullenbol niet in de wieg was gelegd om later het huwelijk aan te gaan. Ik kom uit een normaal gezin, vader en moeder hielden zielsveel van elkaar, daar heeft het niet aan gelegen. Ook niet aan mijn vijf lieve zussen, misschien aan mijn katholieke opvoeding, god zal het weten. Het kostte mij veel moeite om dezelfde weg in te slaan als mijn vriendjes. En de bedoeling van een huwelijk is om samen dezelfde weg in te slaan. De vriendjes kregen allemaal vaste verkering, maar ik prakkiseerde er niet over. Wilde zelf uitmaken of ik links- of rechtsaf ga, en ging mijn eigen weg. En dat is tot op de dag van vandaag – god zij dank – nog steeds het geval. 

Strijken is voor mij een vorm van meditatie

Als overtuigd vrijgezel heb ik uiteraard, net als de gehuwde medebroeders en –broedsters, mijn huishoudelijke werkzaamheden te verrichten. Het een gaat mij makkelijker af dan het ander. Als ik getrouwd zou wezen, dan zou ik zwabber en stofzuiger door mijn lief laten hanteren. Strijken is geen probleem, het is voor mij een vorm van meditatie. Als ik met de grote bout tussen de kleine knoopjes van het overhemd manoeuvreer, dan lopen mij echt de griebels over de grabbels. Lang niet alle kledingstukken krijgen een strijkbeurt. Onderbroeken gaan ongestreken de kast in. Als je een beetje fors geschapen bent en alles werkt daaronder nog naar behoren, dan lossen de kreukels vanzelf op. En anders koop je een maatje kleiner.

Hoeveel benamingen er zijn voor het onderhavige kledingstuk!

Heel handig dat de waslabeltjes aan de achterkant zitten, zodat men de onderbroek nooit anderstevoren of krang aantrekt. Ik neem aan als zijnde vanzelfsprekend, dat dit ook van toepassing is op de vrouwelijke onderbroek, maar daar heb ik natuurlijk geen zicht op.

Tijdens mijn naspeuringen in de onderbroekenwereld, is het mij opgevallen hoeveel verschillende benamingen er zijn voor het onderhavige kledingstuk. Short, boxershort, boxer, boxerjock, hipster. En heden ten dage loopt men ook al rond in onderbroeken van bamboe, van Voetbal Inside en kan men een abonnement afsluiten om iedere maand een onderbroek te kopen van On that ass. De gekte ten top toch? Of moeten wij senioren mee in deze onderbroekengekte? Jullie zien maar, ik pas.