close
  • zaterdag 21 september
Financiën

Huiseigenaren de klos met verhoging onroerendezaakbelasting

Huiseigenaren de klos met verhoging onroerendezaakbelasting

De meeste huiseigenaren moeten meer onroerendezaakbelasting (ozb) gaan betalen. Gemiddeld gaat het om een stijging van 2,2 procent. De Vereniging Eigen Huis (VEH) schrikt er niet van, maar vindt het niet eerlijk. 

Volgens de VEH zijn er ieder jaar weer gemeenten die een flinke verhoging doorvoeren van de ozb, een te betalen percentage van de WOZ-waarde van een woning. Komend jaar is Cuijk de koploper. Als je daar een koopwoning hebt ga je maar liefst 32 procent meer belasting betalen, tot een gemiddeld bedrag van 342 euro.

Begrotingstekort in gemeentekas

De reden is vaak een dreigend begrotingstekort in de gemeentekas. Met de verhogingen probeert een gemeente de begroting sluitend te krijgen. De VEH is van mening dat het niet fair is dat daarmee huiseigenaren de dupe zijn van slecht georganiseerde gemeentefinanciën en begrotingstekorten. Ook al lijkt een stijging logisch vanwege de hogere waarde van huizen en de gunstige woningmarkt, toch zijn sommige stijgingen echt heel flink, zoals die in Cuijk. In bijvoorbeeld Sittard-Geleen gaat de ozb ook maar liefst met ruim twintig procent omhoog.

Ook huurders mee laten betalen

Er zijn ook gunstiger situaties voor huizenbezitters. Wie in Rotterdam een eigen huis heeft gaat gemiddeld 2,4 procent minder ozb betalen. In Asten verlagen ze de belasting met ongeveer dertig euro. Maar over het algemeen draaien de huizenbezitters op voor de financiële gemeentelijke sores. Gemeenten mogen namelijk jaarlijks het percentage te betalen belasting over de WOZ-waarde zelf aanpassen. Grote gemeentelijke investeringen, zoals die voor een beter klimaat, komen op het conto van de mensen met een koophuis. Het zou eerlijker zijn als ook huurders hier aan mee betalen. Dan moet er een heel anders systeem in gang gezet worden, zo meent de Vereniging Eigen Huis.

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie