close
  • maandag 6 april
Wonen

Houd jij droge voeten, als het dan eindelijk weer eens regent?

Houd jij droge voeten, als het dan eindelijk weer eens regent?

Woon je in Zuid-Limburg, in de omgeving van Nijmegen of in één van de vier grote steden, dan is de kans op wateroverlast aanzienlijk. Tenminste; als het weer eens gaat regenen. 

In dit geval gaat het niet om een miezerig buitje maar om een flinke lading hemelwater dat naar beneden komt. Wat er dan gebeurt is voor het eerst in kaart gebracht en daarbij kregen 8 miljoen panden een wateroverlast-label, bluelabel genaamd.

Krijgt je huis een E-label dan is dat niet iets om blij mee te zijn

Een fikse bui is gedefinieerd als een regenbui met 93 millimeter regen in zeventig minuten. Er ontstaan dan diepe plassen die voor veel overlast kunnen zorgen. Voor ieder afzonderlijk huis is een label bedacht. Zoiets als een energielabel, maar dan voor de kans op schade door water. Krijg het huis een A-label dan is de kans op overlast klein. Krijg je letter E dan is dat niet iets om blij mee te zijn. Naast huizen zijn ook wegen in kaart gebracht. Daarbij gaat het er vooral om of ze op het moment van een bui nog begaanbaar zijn. 

Kwaliteit van het riool

Binnensteden en heuvelachtige gebieden zijn kwetsbaar. In het eerste geval is er veel asfalt en kan het water niet weg, in heuvelachtige gebieden stroomt het water zo de lager gelegen woningen in. Ook de drempelhoogte van een woning is van belang, de hoogte van het maaiveld, aanwezig oppervlaktewater, de kwaliteit van het riool en de bodemopbouw. 

Maatregelen nemen

Het is van belang dat gemeenten op deze labels gaat anticiperen en maatregelen nemen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen. De ontwikkelaars, Achmea, Royal Haskoning en Nelen & Schuurmans, geven heel duidelijk aan wat er plaats vindt als het water komt en menen met dit labelsysteem gemeenten te kunnen voorzien van informatie. Want juist de gemeenten moeten in 2019 in kaart hebben welke huizen gevaar lopen. 

Weten of je een waterbestendig huis hebt of niet? De NOS heeft dat helder in kaart gebracht. 

Bron: NOS

Geschreven door: Redactie