Hond in huis is een tikkie meer geluk

Een hond is altijd blij als je thuiskomt. Je maakt samen heerlijke wandelingen in de natuur en als je verdrietig bent, komt hij bij je zitten. Het zijn zomaar wat voorbeelden van wat honden te bieden hebben. Je wordt er gewoonweg gelukkiger van.

Wel eens hondeneigenaren op straat zien kletsen over hun huisdier? Zowel jong als oud spreekt elkaar aan over het ras, het gedrag ervan en nog veel meer onderwerpen waar je geen weet van hebt als je geen hond bezit. Gesprekken gaan bijvoorbeeld waarom de Labradoodle zo’n ideale huishond is of over de voordelen van de Pomeriaan, die handig klein blijft.

Zo’n praatje lijkt onschuldig, maar is dat niet altijd. In veel gevallen heeft het namelijk een positieve uitwerking op mensen, vooral zij die zonder hond veel minder sociale contacten zouden hebben. Meerdere onderzoeken wijzen er zelfs op dat huisdieren eenzaamheid kunnen voorkomen. Wetenschappers van de universiteiten van Florida en Rochester concludeerden na onderzoek dat mensen met een huisdier ongeveer 36 procent minder kans hebben om eenzaam te worden, en meer geluksgevoelens ervaren dan mensen zonder een huisdier. Voor veel mensen een reden om een hond te nemen.

We zetten de voordelen van het hebben van een hond op een rij.

Gezelschap 

Een hond is een maatje waar je goed voor moet zorgen. In veel gevallen worden honden toegeschreven aan oudere mensen als gezelschapsdier en om eenzaamheid te voorkomen. Toch zijn het niet louter ouderen die om die reden een hond aanschaffen. Vooral in de lockdown periode zijn er veel pups aangeschaft en honden uit het asiel gehaald door mensen van alle leeftijden. Soms kiezen mensen voor een hond die herplaatstwordt. Een goede zaak, mits je ook na de corona-periode goed voor de hond kunt blijven zorgen. 

Routine

Nog een voordeel van het hebben van een huisdier: routine. Een hond in huis betekent verantwoordelijkheid nemen en het geeft de dag structuur. Je moet je bed uit om de hond uit te laten en daar blijft het niet bij. Het dier vraagt om aandacht, de juiste voeding en er komt een flinke dosis opvoedingskunst aan te pas.

Beweging

Een hond moet minstens drie keer per dag worden uitgelaten, en sommige rassen vragen om meer dan slechts een klein blokje om. Een Australische herder bijvoorbeeld, die houdt wel van een flinke wandeling. Dat betekent niet alleen dat je daar tijd voor moet vrijmaken, maar ook dat je zelf in beweging bent. In de meeste gevallen is dat een mooie bijkomstigheid omdat je er fit bij blijft. Het kan zelfs de hoofdreden zijn waarom iemand een hond heeft. Zowel baas als hond blijven ‘in shape’ en de conditie krijgt een flinke boost.

Minder stress

Zorg dragen voor een hond en er lekker mee naar buiten gaan, wederzijdse aandacht en onvoorwaardelijke toewijding van een hond aan zijn baas zorgen ervoor dat hondeneigenaren minder snel stress ervaren. Aaien en een beetje tegen de hond aan kletsen zorgen voor ontspanning. Door een dier te aaien komt er oxytocine vrij, een verbindingshormoon dat een fijn gevoel geeft en waar je blij van wordt.

Therapie

Uit bovenstaand lijkt een hond wel als therapie te worden ingezet. Zo sterk is het in normale omstandigheden natuurlijk niet. Een hond geeft onvoorwaardelijke liefde, oordeelt niet en dat biedt al flink veel positieve energie. Toch worden honden wel degelijk ingezet bij bepaalde therapieën zoals traumaverwerking. Als mensen heel gesloten zijn en zich nauwelijks kunnen uiten blijken honden dit te kunnen doorbreken. Een therapiehond wordt bijvoorbeeld ingezet bij PTSS, autisme, ADHD, angststoornissen en persoonlijkheidsstoornissen.