Hoeveel werelddelen zijn er?

Met weemoed denken we soms terug aan de prachtige landkaarten die vroeger op school hingen. Aan het knikkeren in het speelkwartier, het spelen met poppen of het bouwen van hutten. Maar zijn de aardrijkskundelessen je ook bij gebleven? Weet jij nog hoeveel werelddelen er zijn, hoeveel landen en wat AM en PM eigenlijk is?

Het afgelopen jaar ging het in het nieuws vaak over andere landen. Maar dan over een wel of niet negatief reisadvies. Kon je nog op reis naar Italië of zag je de vakantie voor je neus in het water vallen. Een week lang het reisadvies Kroatie op je mobiel of had je al voor jezelf bedacht dat uitstellen handiger was? Nu alle grenzen weer voorzichtig open gaan, is het tijd om je kennis nog eens op te frissen. Naar welk werelddeel gaat jouw reis en vertrekt je vliegtuig als het 07.56 PM gaat nu in de ochtend of avond?

Een nieuw continent

Net als het aantal provinciën van Nederland, zijn ook de continenten in de loop der tijd veranderd. Werd in Europa begin vorige eeuw op school nog geleerd dat er vijf continenten waren, is dat inmiddels opgelopen in de schoolboeken naar zes en volgens internet naar zeven. Wist je trouwens dat de vijf ringen van de Olympische Spelen staan voor deze continenten. Het ging toen over Afrika, Amerika, Azië, Australië en Europa.

We kunnen het er maar niet over eens worden hoeveel er nou bestaan. Vindt de één dat er maar vijf werelddelen zijn, zeggen de meeste schoolboeken dat het er zes zijn, is het officieel zeven en vertellen de laatste nieuwtjes dat het er acht moeten zijn. Zeelandië, het verborgen achtste continent van de aarde is na een zoektocht van 375 jaar ontdekt. Met deze nieuwste updaten we ook even je kennis over de andere zeven.

Feitjes over de zeven werelddelen

Het grootste werelddeel van 44.579.000 km2 en met 51 landen is Azië. Azië is niet alleen het grootste, maar ook het drukste werelddeel want 60% van de totale bevolking woont er. Na Azië komt Afrika met 30.370.000 km2 en 54 landen. Wist je dat een kwart van Afrika bestaat uit de Sahara? De Sahara is daarmee tevens de grootste woestijn van de wereld.

Noord Amerika is qua oppervlakte maar ook qua landen ongeveer de helft van Azië. Maar, onder leiding van de VS, wel de grootste economie van de wereld. In Zuid Amerika bestaat een derde van het oppervlakte uit bos. Het Amazone-regenwoud dus. Op de vijfde plek staat Antarctica. Qua oppervlakte met 14.000.000 km2 zeker de moeite waard maar wel zonder permanente inwoners. Antarctica is namelijk volledig bedekt is met ijs. De enige mensen daar zijn de wetenschappers die onderzoeksstations onderhouden.

Europa staat (nu dan nog) op plaats zes. Qua oppervlakte zeker heel veel kleiner dan Azië maar met wel net zoveel landen. Daarnaast kan Europa claimen het meest ontwikkelde continent te zijn met de Europese Unie als de grootste economische en politieke unie ter wereld. Als laatste Australië & Oceanië. Een dun bevolkt gebied waar slechts 0,2% van de totale bevolking verdeeld is over 8.600.000 km2.

Ezelsbruggetje AM PM

Ga je reizen dan heb je misschien te maken met tijdsverschil. Dit is belangrijk om te weten, niet alleen zodat je op de juiste tijd vertrekt en aankomt, maar ook als je een hotel of excursie gaat boeken. In Nederland zijn we het niet zo gewend maar in het buitenland wordt de tijd veelal aangegeven in AM PM. Het is handig als je weet wat het verschil is.

AM (Ante Meridiem) is de tijdszone van 12 uur ‘s nachts tot 12 uur in de middag. PM (Post Meridiem) is de tijd van 12 uur in de middag tot 12 uur in de nacht. Lastig te onthouden? Maak van AM “After Midnight”, dan weet meteen ook wat PM is. Je kunt ook onthouden dat de A voor de P komt en de ochtend voor de middag.