Hoe zou het zijn als reistijd ook als werktijd zou tellen? 

Werken in de trein zou zomaar een uur op kantoor kunnen schelen. Hoe dat zit, lees je hier.

In Noorwegen zijn ze al zover. Daar mogen werknemers de reistijd die ze nodig hebben om bij een opdracht op locatie te komen, als werktijd rekenen.

Maar als je in die reistijd aan de slag wilt met je smartphone of laptop, is een goeie internetverbinding een vereiste. Dat werd in Engeland geregeld en toen kon er ook daar onderzoek naar worden gedaan.

Internet

Van dit Britse onderzoek van de universiteit van West of Engeland werden vorige week de resultaten gepresenteerd. Het ging om ‘werken in de trein’ op de trajecten Londen-Birmingham en Londen-Aylesbury. De trein was voorzien van gratis wifi en reizigers werd gevraagd naar hoe ze die internetverbinding gebruikten. Met de inzet van goed internet werd er meteen meer gebruik van gemaakt. 

Gevolgen

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 54 procent van de met de trein reizende forenzen inlogt en aan het werk is. ’s Morgens om een en ander voor te bereiden en op de terugweg naar huis om nog wat mails te versturen. Zo wordt reistijd, werktijd. Moet dat dan niet mee worden gerekend met de uren dat er op een dag gewerkt wordt? Als dat zo is, heeft dat volgens de onderzoekers nogal wat gevolgen. 

Spitsdrukte

Het kan betekenen dat er flexibele werktijden op na kunnen worden gehouden en dat ontlast de drukte in de spits. Aan de andere kant moet dat allemaal wel op een goede manier gebeuren, ofwel; de werkgever moet er op kunnen vertrouwen dat er ook echt gewerkt wordt. Dat vraagt om verantwoordelijkheid van de werknemer. 

Voorwaarden

En in Nederland? Hier werkt 16 procent van de reizigers in de trein (onderzoek NS 2017). De ondervraagden gaven enkele voorwaarden om te kunnen werken in de trein zoals een zitplaats, rustige coupé, tafeltje, stopcontact en goeie internetverbinding. De ervaring leert dat die voorwaarden er niet altijd zijn.