Hoe we ons door de crisis heen puzzelen

Door het coronavirus zijn we gedwongen om onze dagelijkse routines aan te passen. Geen sportschool, voetbal of yoga, geen concerten of bezoekjes. Wel thuiswerken en de (klein)kinderen de hele dag over de vloer. Het vraagt om een stukje creativiteit en flexibiliteit. Ik las in de column van Aaf Brandt Corstius in de Volkskrant dat ze na driekwart jaar eindelijk de slaapkamer van haar dochter ging verven. Zo zal iedereen andere bezigheden zoeken en worden nieuwe hobby’s geboren.

Een van die nieuw te kiezen hobby’s zou puzzelen kunnen zijn. Geen cryptogrammen of doorlopers, maar legpuzzels. De legpuzzel, die rond 1750 ontstaan is, had tot voor kort een nogal stoffig imago. Leuk voor kinderen en oude mensen. Tegenwoordig is het echter een hele hippe hobby. Ook twintigers en dertigers pakken regelmatig een puzzel uit de kast en de verkoopcijfers laten dan ook een forse stijging zien. Door het coronavirus zijn de legpuzzels helemaal niet meer aan te slepen. Het blijkt een leuk tijdverdrijf, waarbij de geoefende puzzelaars tips geven aan de beginnelingen: “Eerst de randjes, dan alle stukjes op kleur leggen”. Vooral de uitdagende puzzels van Jan van Haasteren zijn immens populair; op ieder stukje gebeurt wel iets.

Zelfs Linda puzzelt

Ook Linda de Mol heeft het puzzelen sinds kort ontdekt. Op Linda.nl zegt ze daarover “We hebben een puzzel van duizend stukjes gekocht, daar zijn we al dagen heel druk mee. Het is moeilijker dan je denkt, maar het ontspant en is ontzettend gezellig. Soms hoor ik mezelf ineens roepen dat ik ‘de hele vogel al af heb’ of is Noa heel enthousiast over een puzzelstukje dat ze kwijt was en denk ik echt ‘jongens, in wat voor tijden leven we nu?”

Wasgij

Zelf ben ik verslingerd aan de Wasgij puzzels. De naam is het omgekeerde van Jigsaw. Het is bij deze puzzels niet de bedoeling dat je de afbeelding op de doos maakt. Nee, je moet je fantasie gebruiken. Er zijn drie soorten in de Wasgij reeks: Original, Mystery en Destiny. Bij de original is het de bedoeling dat je puzzelt wat een bepaalde persoon op de afbeelding ziet. Bij destiny moet je bedenken hoe het tafereel op de doos er in de toekomst uit zou zien. En bij mystery moet je puzzelen wat er de aankomende minuten gaat gebeuren met de personen op de afbeelding. Je weet dus niet wat je aan het puzzelen bent, hebt geen duidelijk voorbeeld. Dat is uitdagend, moeilijk, maar ook super leuk!

Mindfulness

Er zijn steeds weer nieuwe trends als het gaat om mindfulness zijn. Een paar jaar geleden sloeg iedereen aan het breien. Daarna lagen de winkels ineens vol met kleurboeken voor volwassenen. Nu wordt het leggen van een legpuzzel aangeprezen als middel om rustig te worden in je hoofd. Vier redenen waarom puzzelen goed voor je is:

Het verbetert je geheugen

Puzzelen blijkt goed te zijn voor de hersenen. Bij het maken van een legpuzzel stimuleer je zowel de rechter als de linker hersenhelft. Daardoor creëer je verbindingen tussen die twee helften. Die verbindingen verhogen je vermogen om te kunnen leren, begrijpen en onthouden.

Het stimuleert vindingrijkheid

De creativiteit van de rechter hersenhelft wordt gecombineerd met het logisch nadenken van de linker hersenhelft. Je brein bedenkt een oplossing en die test je vervolgens uit. Dat leidt vaak tot probleemoplossende vaardigheden.

Je maakt dopamine aan

Dopamine is het zogenaamde geluksstofje. Zelfs als je maar één puzzelstukje op de juiste plek legt, ervaar je al blijdschap. En het stimuleert je om door te gaan, want je wilt meer stukjes plaatsen en daarna nog meer puzzels afmaken.

Meditatie

Door puzzelen kun je in een meditatieve staat komen. Het ontspant en geeft rust. Althans dat kan. Voor mij gaat dat zeker op, maar voor schrijfster Paulien Cornelisse geldt het omgekeerde. Zij schreef er vorig jaar een column over. Ze kocht in een onbewaakt moment een legpuzzel van 750 stukjes maar werd daar verre van zen van. “Ik werd gaandeweg steeds geïrriteerder over waarom we dit eigenlijk deden. In de categorie ‘zinloze activiteiten’ kun je dan beter een kindertrui breien. Die kan je kind dan tenminste nog aandoen voor de foto om daarna te zeggen: ‘Hij kriebelt”.

Het is dus een kwestie van uitproberen of puzzelen iets voor jou is. Maar het is zeker de moeite waard. Want we kunnen allemaal wel wat afleiding en rust in het hoofd gebruiken in deze verwarrende en spannende tijd.

 

Bron: Hetkanwel.nl, BN De Stem, Linda.nl, Wasgij

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top