Waar teken zich allemaal bevinden, is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Maar nu is ook duidelijk wat ze doen om op hun gastheer te belanden. Ze blijken daarvoor niet te springen, maar ze maken gebruik van statische energie.
Britse biologen hebben ontdekt hoe teken op mensen of dieren terechtkomen om zich vast te kunnen bijten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, springen teken niet op hun gastheer. Ze wachten met gespreide poten op het moment dat er een geschikte gastheer voorbij komt. Mensen en dieren dragen een statische lading met zich mee, wat soms merkbaar is wanneer we iets aanraken of een kledingstuk uittrekken. Deze statische energie wordt door teken gebruikt als een magnetische aantrekking. Ze worden als het ware in het voorbijlopen aangetrokken door deze energie, waardoor ze kleine afstanden kunnen overbruggen. Dit gedrag vertoont overeenkomsten met spinnen, die zich op windstille momenten door de lucht kunnen verplaatsen.
Met antistatische kleding beschermen tegen teken
Met deze nieuwe kennis over hoe teken zich verplaatsen, kunnen we meer rekening houden met preventieve maatregelen. Het dragen van bedekkende kleding wordt al geadviseerd wanneer men de natuur ingaat, maar het blijkt nog effectiever te zijn wanneer deze kleding antistatisch is. Dit is een aspect waar de onderzoekers veel potentie in zien.
Ook in tuinen opletten geblazen
Het wordt steeds duidelijker dat tekenbeten niet alleen in de natuur worden opgelopen, maar ook in tuinen. En niet alleen in hoog gras of struiken, maar ook op kort gemaaid gras, tussen de tegels en in borders. Onderzoek van de Wageningen University & Research heeft aangetoond dat teken veelvuldig voorkomen in tuinen, waarbij in 70 procent van de tuinen teken zijn aangetroffen.
In bossen komen 4 tot 10 keer zoveel teken voor, maar doordat tuinen intensiever worden gebruikt, is de kans op een tekenbeet daar groter. Van de 1,5 miljoen tekenbeten per jaar vinden er 500.000 in de tuin plaats. Ongeveer 1 op de 5 teken draagt de ziekte van Lyme bij zich. Het is dus belangrijk om ook in de tuin alert te zijn op teken, vooral nu we weten dat ze gebruik maken van statische energie om de afstand tot hun gastheer te overbruggen.