Hoe Prorail de onderwijsstaking omdenkt en meer omdenkverhalen

Denken in mogelijkheden in plaats van problemen. Hoe doe je dat? Wij leggen het uit met voorbeelden.

Omdenken, het woord zegt het al. Je keert iets om, namelijk je gedachten over een probleem. Moeilijk is het niet, wel vaak verrassend. ProRail snapt in ieder geval hoe het werkt. Die heeft haar medewerkers uitgenodigd om tijdens de onderwijsstaking van aankomende vrijdag de kinderen mee naar het werk te nemen. Daar wacht een leuk programma. Zo mogen ze vragen stellen aan de grote baas, kunnen ze zien wat hun ouders voor werk doen en wacht hen een lekkere lunch. Daarmee is voor veel ouders een oppasprobleem opgelost en het geeft ProRail de kans de organisatie aan de jongere generatie te laten zien.

Omdenken is dus denken in mogelijkheden in plaats van in problemen. Kijken naar de werkelijkheid en daar iets mee doen, waardoor je de energie van het probleem gebruikt voor iets nieuws. De grondlegger van het omdenken is Berthold Gunster. Hij geeft samen met zijn collega’s trainingen, shows en workshops, waarin je leert om te denken in Ja-en in plaats van in Ja-maar.

Training Omdenken

OmdenkenEen aantal jaren geleden kreeg ik de kans om samen met een collega een training Omdenken te volgen, bij de zoon van Berthold. Het was een geweldig leuke ervaring, want je wordt een dag lang ondergedompeld in een totaal andere manier van denken. Dat zorgt voor veel nieuwe inzichten door alle praktische oefeningen en vraagstukken die je voorgeschoteld krijgt. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat het ook weer wegzakt, maar ik gebruik de zin ‘dat hebben we toch maar mooi omgedacht’ nog wel regelmatig. De Omdenken-nieuwsbrief die één keer in de zoveel tijd in mijn mailbox zit, houdt me ook scherp.

In die nieuwsbrief komen de leukste dingen voorbij, zoals de actie van ProRail en de muur van kauwgom, waar ik eerder over schreef. Maar er is veel meer. Hier een kleine greep, die misschien inspireert tot een andere kijk op bepaalde problemen.

De rolstoelbank

RolstoelbankRolstoelgebruikers ondervinden in het dagelijkse leven regelmatig hinder van het feit dat ze zo laag zitten. Ze kunnen niet overal bij en niet alles goed overzien. Het verschil in oog- en spreekhoogte met niet-rolstoelgebruikers is groot. Het team van Ongeremd, vijf alumni van de HKU Design, ontwikkelde een harmonica die aan één van de rolstoelwielen bevestigd kan worden. Als je de harmonica uittrekt ontstaat er een soort bank, waardoor vrienden en familie op ooghoogte van de rolstoelgebruiker kunnen gaan zitten en communiceren makkelijker wordt. Ook onbekenden kan trouwens een zit plek aangeboden worden, daar waar geen plaats is om te zitten. Zo kan de ‘bank ook nog een middel zijn om nieuwe sociale contacten op te doen. Op die manier wordt de beperking van iemand omgebogen naar iets positiefs.

Slimme moeder

foto wifiMenig ouder van puberkinderen zal herkennen dat ze over het algemeen weinig uit zichzelf doen op het gebied van opruimen en schoonmaken. Dan kun je iedere keer boos worden. Of je denkt het probleem om zoals deze moeder. De Wifi-code in ruil voor een schone keuken.

Afval in kunst

vuilcontainersEen goede straatkunstenaar maakt de wereld een beetje mooier. In Breda zijn de afvalcontainers sinds vorig jaar omgetoverd tot minihuisjes voor vuilnismannen. Het wegbrengen van het vuilnis is voor de bewoners van een vervelend klusje een moment met een glimlach geworden.

Bananenbordjes

bananenbordjeDeze bananen die dienen als waarschuwing voor een pasgedweilde vloer heb ik zelf mogen aanschouwen in het UMCG in Groningen. En ik moet zeggen, het werkt beter dan de gebruikelijke bordjes. Daarnaast moesten we er om lachen en dat is zeker in een ziekenhuis wel wat waard.

‘Straf’ voor hacken

Jongeren die willen aantonen dat computersystemen lek zijn door die te hacken, denken niet altijd goed na over de consequenties die dat heeft. Rechercheur bij het Team High Tech Crime Floor Jansen bedacht met een collega van het OM een passende maatregel voor jonge ‘cybercriminele’ die zeker in de categorie Omdenken valt. In plaats van een straf worden ze ingezet om hun talenten op de juiste manier te gebruiken. Ze moeten stagelopen bij IT-bedrijven waar de van hackers die zonder kwade bijbedoelingen beveiligingslekken opsporen leren wat wel en niet mag op het internet. De proef loopt goed, elf jonge hackers hebben inmiddels geleerd om op een ethische manier te hacken.

Omdenktattoo

wijnvlek tattooritslittekenEen wijnvlek of een lelijk litteken willen we het liefst verstoppen of wegwerken. Maar wat nou als je er met een tattoo de bedoeling van maakt? Dat is Omdenken!

Foto’s Boredpanda.com

Irritatie bij de bagageband

Ken je dat? Dat je na een vermoeiende vliegreis bij de bagageband staat te wachten en dat iedere minuut teveel lijkt? Zelfs als het wachten maar tien minuten duurt, vinden reizigers het al lang. Je staat ook maar wat naar een lege band te staren, moe van de reis. Een vliegveld in Houston deed iets heel slims. Ze laten de passagiers verder lopen van de gate naar de bagageband. Op die manier is iedereen even lekker in beweging geweest en als ze bij de band aankomen is de koffer er in no-time. De klachten die er altijd waren over het ‘lange’ wachten zijn verdwenen.

Wijnflesglazen

Bierflesjes worden zo’n dertig keer hergebruikt, maar dat geldt niet voor wijnflessen. Daar zit geen statiegeld op en ze verdwijnen dan ook veelal in de glasbak. Zonde, vindt de 26-jarige Jermain van der Graaf. Hij begon zijn eigen bedrijf Rebottled en haalt in Utrecht lege wijnflessen op bij kroegen en restaurants. Samen met zijn collega’s haalt hij de etiketten eraf, maakt de flessen schoon, zaagt ze door en polijst de randen. Daarna zijn het prachtige drinkglazen. En dat is nog niet alles: Rebottled biedt werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmark. Die kunnen in hun eigen tempo en in een veilige omgeving ervaring opdoen. Hoe mooi is dat? De glazen zijn er in vier tinten: helder, groen, amber en bruin. Ze kosten €4,95 en je bestelt ze op de site van Rebottled.