Hoe kom je aan een betaalbaar huis?

Geen middelen voor het kopen van een huis en net te weinig verdienen voor een beetje leuk huurhuis. Herkenbaar?

Een woning kopen is niet voor iedereen weggelegd, zeker nu vanaf dit jaar het te lenen hypotheekbedrag honderd procent bedraagt en je de kosten koper veelal uit eigen middelen moet ophoesten. Een betaalbare huurwoning als je boven de subsidiegrens zit, is ook bijna niet te vinden. Prijzen rijzen de pan uit nu particuliere huizenopkopers hier brood in zien. 

Wie een gemiddeld inkomen heeft kan nauwelijks aan een koopwoning komen omdat steeds meer investeerders die woningen opkopen voor de verhuur. Zij bieden met gemak tegen de prijzen op. Als alleen huren voor jou dan nog overblijft, ben je maandelijks een flink bedrag kwijt. Deze middengroep, starters en ook veel alleenstaanden boven de vijftig jaar, vissen zo achter het net of moeten noodgedwongen een flink deel van hun inkomen aan wonen besteden.

Aantrekkelijk

Die hoge huurprijzen worden mede veroorzaakt doordat particulieren huizen opkopen en ze vervolgens verhuren. Dat lijkt namelijk de meest aantrekkelijke manier van ‘sparen’ te zijn nu de rente laag is. Uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam en de Katholieke Universiteit Leuven blijkt tussen 2012 en 2017 die particuliere huursector met 23,4 procent gegroeid te zijn.

In de grote steden als Amsterdam en Groningen is het schering en inslag en zien veel kleine investeerders de mogelijkheden van ‘geld maken’ met het opkopen van woningen, vooral appartementen en studio’s tot zo’n vijftig vierkante meter, om deze vervolgens tegen flinke prijzen te verhuren. De vraag ernaar is enorm en dat schept uiteraard mogelijkheden.

Ga er maar aan staan

Woningen van rond de twee ton vinden gretig aftrek bij investeerders. In Amsterdam moet je niet raar staan te kijken als die woningen dan voor tussen de 1250 en 1750 worden verhuurd. Ga er maar aan staan met je gemiddelde salaris. En voor een sociale huurwoning kom je vaak niet in aanmerking omdat je net iets meer verdient om gebruik te kunnen maken van huursubsidie.

De SP gaf opdracht voor het onderzoek. De partij is van mening dat een gekochte woning ook door de koper zelf of een familielid in gebruik moet worden genomen. ‘Wonen mag geen luxe worden. Wonen is een recht’, meent SP-leider Lilian Marijnissen. D66 is het hiermee eens. Ook wordt gesproken over het aan banden leggen van de huurprijzen.