Hoe bespreek je met je ouders de consequenties van het ouder worden?

Ineens ben je mantelzorger en weet je niet goed wat er van je verwacht wordt. Hoe bereid je je daar eigenlijk op voor?

Het gaat vaak ongemerkt; je ouders hebben steeds meer zorg nodig hebben. Je moeder wordt vergeetachtig en je vader kwakkelt met zijn gezondheid. De wachtkamers van huisarts en ziekenhuis worden een tweede thuis en je gaat wat vaker langs om poolshoogte te nemen.

Ineens ben je mantelzorger

Dat je ouders ouder worden is onvermijdelijk. En ouderdom komt vaak met gebreken. In sommige gevallen is er zoveel zorg nodig, dat je naast kind ineens ook mantelzorger wordt. Want ouderen wonen tegenwoordig steeds langer thuis. Weinig mensen bereiden zich daarop voor en vaak realiseer je je pas na een hele tijd dat je mantelzorger bent. Terwijl het een zware taak is die regelmatig tot overbelasting leidt. Door eerder binnen de familie toekomstige zorgtaken te bespreken voorkom je verrassingen, wordt de zorg beter verdeeld onder broers en zussen en weet iedereen de wegen naar hulp en ondersteuning te vinden, bijvoorbeeld naar de gemeente.

‘Hadden we dit maar eerder besproken’

Een ander belangrijk aspect is om met ouders te praten over hun wensen en wie als het nodig is binnen de familie de beslissingen neemt. Vaak zie je dat broers en zussen het niet eens worden over wat vader of moeder had gewild en dan denken “Hadden we dit maar eerder met ze besproken…”. Zeker als je ouders het zelf niet meer duidelijk aan kunnen geven en jij niet precies weet hoe ze over bepaalde dingen denken. Het is dan ook verstandig om eens te vragen wat je ouders willen als ze hulpbehoevend worden en wat ze al hebben geregeld. Denk daarbij aan vragen over zorg, financiën, wonen en werken. Zoals wie kan wat doen in het sociale netwerk van je ouders? Wie mag beslissingen nemen namens je ouders? Hebben je ouders een uitvaartverzekering en is duidelijk wat de wensen zijn? Is er een testament? Wie van de kinderen kan eventueel de mantelzorg op zich nemen en hoe staat de werkgever daar tegenover?

Familiegesprek

Folder familiepakketZo’n gesprek kan best lastig zijn, want je hebt het over hele persoonlijke onderwerpen en moeilijke situaties waar je helemaal nog niet over na wilt denken. Van nature hebben we de neiging het ouder worden en de achteruitgang van gezondheid niet te bespreken. Ouders willen er hun volwassen kinderen niet mee belasten en de kinderen willen hun ouders er niet mee confronteren. Wie graag een handvat wil, kan het gratis praatpakket voor het familiegesprek aanvragen. Dat gesprek is niet bedoeld om concrete afspraken te maken, maar vooral om inzicht te krijgen in elkaars verwachtingen. Door het uitspreken van deze verwachtingen, is het onderwerp daarna veel makkelijker bespreekbaar en zijn de zorgen van kinderen over de toekomst van hun ouders deels weggenomen.

Meer weten over mantelzorg? Op de site van Mezzo vind je veel informatie. We schreven ook een artikel over financiele regelingen voor mantelzorgers. Dat lees je hier.

Bron: Mezzo