close
  • woensdag 2 december
Wonen

Het verwijderen van roest is mogelijk met deze middelen

Het verwijderen van roest is mogelijk met deze middelen

Elke week moeten we veel schoonmaken. Zo stofzuigen en dweilen we ons huis wekelijks. Je oven schoonmaken kun je ook het beste een keer per week doen. Natuurlijk moet je ook na elke kookbeurt het fornuis reinigen, terwijl de borden en het bestek ook gewassen moet worden. Een aangebrande pan schoonmaken kan zomaar aan dit lijstje toegevoegd worden na het koken. Iets dat je waarschijnlijk niet zo vaak hoeft te doen is het verwijderen van roest. Hiervoor vind je allerlei dure middeltjes op de markt, maar roest verwijderen kan ook met producten die je naar alle waarschijnlijkheid al in huis hebt. Hieronder vind je daar drie handige voorbeelden van.

Aardappel

Het klinkt misschien wat vreemd, maar je kunt daadwerkelijk een aardappel gebruiken voor het verwijderen van roestvlekken. Dit doe je door de aardappel eerst door midden te snijden. Vervolgens wrijf je het helemaal in met wasmiddel of zuiveringszout. Als dit gelukt is dan kun je echt aan de slag gaan met het laten verdwijnen van roest. De aardappel pak je in je hand en gebruik je om het metaal waarop de roestvlak zit helemaal in te wrijven. Als het goed is zul je direct al zien dat de roest gaat verdwijnen. Als het een enorme plek is dan is het goed mogelijk dat je nog een keer een stukje van de aardappel af zult moeten snijden. Dit proces moet dan namelijk nog eens herhaald worden. Heb je een roestige sleutel? Steek deze in een aardappel en haal hem de volgende morgen eruit. Weg roest!

Citroensap met zout

Ook kun je citroensap gebruiken om roestvlekken te laten verdwijnen, al kan dit ook met limoensap. Je kunt deze sapjes gebruiken doordat roest een hoge zuurtegraad heeft. Om dit te kunnen lukken zul je ook zout moeten toevoegen. Dit zal je namelijk over de roestige vlek heen strooien. Vervolgens zul je het citroen- of limoensap erbij moeten pakken. Dit zal je tijdens het proces recht over de plek roest heen gieten. Laat het zout en het sap daarna een paar uren inweken. Je kunt later een sponsje pakken waarmee je de plek goed schrobt. De roest zal zo verwijderen. Ook roestplekken in je kleding of vloerkleed kan verwijderd worden met citroen- of limoensap.

Cola

De meeste huishoudens zullen vast een fles cola in huis hebben. Deze frisdrank is niet alleen lekker, het kan ook nog eens ingezet worden tegen roest. Dit komt doordat cola fosforzuur bevat, wat goed werkt tegen roestvlekken. Het object met roest moet je in een bakje met cola leggen. Laat het hierin een tijdje inweken. Vervolgens kun je de vlek wegpoetsen. Als het een groot item is waar roest op zit kan dit natuurlijk niet in een bakje gelegd worden. Gebruik daarom een doek die je doordrenkt hebt met cola. Je kunt dit drankje ook gebruiken als je roestvlekken hebt in je kleding. Laat de cola een tijdje intrekken, waarna je de kleding in de wasmachine kunt stoppen zodat de plekken roest helemaal verwijderd zullen worden.

Geschreven door: Redactie