Je werkt al jaren naar volle tevredenheid bij een werkgever en ineens word je boventallig. Je functie overleeft de reorganisatie van het bedrijf niet en iedereen vindt het oprecht jammer, maar je moet vertrekken. Dat heeft de nodige impact.
Je baan verliezen kan op allerlei manieren. Ten gevolge van een faillissement, een conflict of omdat de organisatie andere eisen aan je functie gaat stellen waar je niet aan kunt voldoen. In sommige gevallen hangt de dreiging van het ontslag al jaren boven je hoofd.
Rouwproces
Psycholoog Janske van Eersel deed onderzoek naar het effect van dit verlies en kwam tot de conclusie dat het vaak tot angst, depressie en lusteloosheid leidt. Kortom, het is een rouwproces waar je doorheen gaat. Je voelt van alles: schaamte, verdriet, teleurstelling en boosheid. Want hoewel het in de meeste gevallen pure pech is, zie je het toch ook als falen. Je voelt je aan de kant geschoven en alle zekerheden vallen weg. Als ze nu ineens zonder je kunnen, wat voor toegevoegde waarde heb je dan al die jaren gehad? Kortom, ontslag komt over het algemeen keihard binnen en raakt je in je hart. Want ineens kun je geen antwoord meer geven op de vraag wat je voor werk doet. Is er financiële onzekerheid en angst om niet meer aan de bak te komen. En zit je thuis. Werk is zo’n groot onderdeel van je leven, dat je aan dat leven een nieuwe vorm moet geven als dat wegvalt. Dat lukt niet altijd. Eén op de vijf mensen heeft daarbij ondersteuning nodig.
Huilen en malen
Van Eersel maakte het zelf mee en zat huilend achter haar pc. Ze bleef maar malen en de situatie herkauwen. Wat had ze anders en beter kunnen doen? Inmiddels heeft Janske een eigen praktijk en begeleidt ze mensen die hetzelfde proces doormaken. Er is weinig bekend over rouwen om baanverlies en de gevolgen worden zwaar onderschat. Janske ontwikkelde een WerkVerlieslijst waarmee te meten is of er sprake is van ernstige rouwklachten na ontslag. Die lijst kan gebruikt worden door bijvoorbeeld psychologen en bedrijfsartsen.
Workshop Omgaan met verlies van werk
Ook FNV Loopbaanadvies onderkent het probleem en verzorgt tegenwoordig de workshop ‘Omgaan met verlies van werk’. Daar is veel belangstelling voor. De workshop is vooral praktisch. Geen ellenlange gesprekken, maar ontspanningsoefeningen of het schrijven van een brulbrief. Dat laatste kan enorm opluchten. Daarnaast kan schrijven ontspannend en verhelderend werken. Hoe je ook met het verlies van je baan omgaat, in alle gevallen geldt: neem de tijd om te rouwen als je dat nodig hebt.
Bron: AD