Ieder jaar nemen velen zich voor om pas na de Sinterklaastijd de radio op Sky Radio af te stemmen. Maar als je eind november het eerste kerstnummer hoort, ben je vaak al verkocht. De zender is bij veel mensen in deze tijd van het jaar favoriet. Alhoewel sommigen er de gruwels van krijgen.
Driving Home For Christmas van Chris Rea is een favoriet. Dit nummer uit 1988 komt dagelijks op Sky voorbij. Andere favorieten zijn It’s Gonna Be A Cold Cold Christmas van Dana en Happy Christmas van John Lennon. Eigenlijk is favoriet geen goed woord. Veelal komt het nummer je op een gegeven moment je neus weer uit, en is het muzikaal totaal onverantwoord. Het is de sfeer die je ieder jaar terug wilt en meekomt met juist dat stukje muziek.
Gewoon een slecht nummer
Toch is zo’n kerstnummer een bijzonder fenomeen. En er zitten er tussen die je wel kent maar waarvan je geen idee hebt wie het zingt of het is eigenlijk een slecht nummer, maar je hebt er goeie herinneringen aan of het komt uit een populaire kerstfilm. Met kerstnummers kun je het eigenlijk nooit zeggen. Juist daarom zijn er veel artiesten die een poging wagen.
Tegenwoordig wordt het nog altijd geprobeerd om een jaarlijks terugkerend kerstnummer te creëren zoals Miss Montreal ofwel Sanne Hans een paar jaar terug Being Alone At Christmas lanceerde. Christina Aguilera een poging deed met The Christmas Song en Sinéad O’Connor Silent Night ten gehore bracht. The Ramones brachten Merry Christmas (I Don’t Want To Fight Tonight) en Kylie Minogue probeerde het met Santa Baby. De een hoor je regelmatig, de ander zelden.
Flappie van Youp van ’t Hek kan iedereen meezingen en iedereen kent ook het nummer Rudolph The Red Nosed Reindeer, maar weet je ook wie het zingt? Ray Conniff (foto). Wie zeg je? Precies. Zo’n lied gaat een eigen leven leiden in december en verder hoor je er nooit meer van. René Froger zong ooit Winter Wonderland en Trijntje Oosterhuis maakte samen met Candy Dulfer: Merry Christmas Baby. Horen we ook niet veel.
The Young Ones
Onderscheidende nummers zijn er ook, zoals in Nederland die van De Jeugd van Tegenwoordig en Katja Schuurman. In Engeland hebben ze The Young Ones. Origineel is Jona Lewie met Stop The Cavalry. En zo probeert iedere gerespecteerde zanger of zangeres een duit in het zakje te doen en te profiteren van de decembermaand. Als je een goed nummer hebt, kun je er toch ieder jaar flink mee scoren. Maar eerlijk is eerlijk, dat valt niet mee. De bekendste blijven toch vooral die van Chris Rea, Wham (Last Christmas), Band Aid (Do They Know It’s Christmas) en Mariah Carey (All I Want For Christmas Is You). En John Lennon (Happy Xmas) niet te vergeten. Ze staan vooraan in de Kerst Top 100. Popsongs verpakt in een kerstpapiertje.
Weihnachtsoratorium van Bach
Waar luisterden we eigenlijk in onze jeugd naar? Waren er toen ook populaire kerstsongs of luisterden we naar koren die Stille Nacht zongen? Werd kerst in jouw jeugd bezongen door Bing Crosby (White Christmas)? Zetten je ouders James Last op of The Beach Boys (Little Saint Nick)? Of groeide je op met religieuze kerstliederen. De klassieke muziek kent het Weihnachtsoratorium van Johan Sebastian Bach. Zes werken geschreven voor kerst in 1734 en tegenwoordig best populair. Er zijn rond kerst overal uitvoeringen.
Foto Bach: Elias Gottlieb Haussmann – http://www.jsbach.net/bass/elements/bach-hausmann.jpg, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1270015
Foto: Ray Connif: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1710468