Het mag niet: op de pasfoto met een vergiet op je hoofd

Hoe zit dat nou met dat 'pastafarisme'? Het gaat nóg verder dan rondlopen met een vergiet op je hoofd. Snap jij het nog?

De Raad van State heeft bepaald dat mensen geen vergiet op hun hoofd mogen hebben op een pasfoto voor een nieuw identiteitsbewijs. Dat is een verlies voor de aanhangers van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster.

Het vergiet is één van de regels van het ‘pastafarisme’ en verwijst naar hun messias: ’the one that boiled for our sins’. De Raad van State vindt dat het ‘pastafarimse’ geen godsdienst of levensovertuiging is. De zaak was aangespannen door Mieke de Wilde. Zij komt uit Nijmegen. Twee jaar geleden werden haar pasfoto’s voor een nieuw identiteitsbewijs en een rijbewijs geweigerd door de gemeente. Dit omdat zij een vergiet droeg. De gemeente zag dit niet als een uiting van religie, maar meer als een parodie.

Wat staat er in de regels?

In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, echter worden er uitzonderingen gemaakt voor religieuze kleding, bijvoorbeeld een hoofddoek of tulband. Mieke vindt dat er bij haar ook een uitzondering gemaakt moet worden. Vandaar dat ze besloot om naar de rechter te stappen. Die wees haar eis af, dus ging ze naar de Raad van State. Die bepaalde vandaag dat het niet mag.

Vliegend Spaghettimonster 

Een Amerikaan bedacht begin deze eeuw de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Het geloof is een protest tegen de gevestigde godsdiensten. De god, het Vliegend Spaghettimonster wordt vereerd met spaghetti en gehaktballen. Vandaar dus ook het vergiet. Het geloof heeft geen verboden, wel liever-nieten. Daarvan zijn er acht. Verder bestaat de hemel uit een biervulkaan en strippers en heeft de opwarming van de aarde te maken met het verdwijnen van piraten. De officiële feestdag van de pastafari’s is de Praat-Als-Een-Piraat dag.

Volledige erkenning in Nieuw-Zeeland

In Amerika is het na een rechtszaak mogelijk om overal met een vergiet op je hoofd rond te lopen. Tsjechië en Oostenrijk volgden. In 2015 is het geloof in Nieuw-Zeeland erkend. Daar krijgen mensen toestemming om te trouwen. In Nederland zijn we zover nog niet.

Foto: Facebook Mieke de Wilde