Het is Internationale Puzzeldag

Ben je een liefhebber van de woordpuzzel uit de krant? Leg je liever een puzzel van zoveel mogelijk stukjes of heb je heimwee naar de Rubiks kubus? Vandaag is het Internationale Puzzeldag. Welke puzzel los jij vandaag op?

Ken jij nog die Rubiks kubus? Een puzzel in de vorm van een kubus waar je flink op los kunt gaan. Het is zaak dat je de vele vlakjes op de zijden van de kubus tot gelijke kleurvlakken draait. De uitdaging is om dit zo snel mogelijk te doen. Vandaag, de dertiende van deze maand juli, is de uitvinder ervan jarig. De Hongaar Ernö Rubik. De dag is uitgeroepen tot internationale puzzeldag.

Rubrik kubus werd in de collegezaal gebruikt

Maar eerst over die kubus van deze wiskundige, architect en uitvinder. Als docent gebruikte Rubrik de kubus voor het eerst in 1974 in de collegezaal. Het gaf handvatten aan het ruimtelijk inzicht van studenten, maar het bleek ook een handig product om er enige theorieën, met name de groepentheorie, mee te verduidelijken en daarom nam hij er in 1975 octrooi op. In Hongarije.

Binnen vier seconden de kubus oplossen

Een slimme Duitse spellenmaker zag er ook wel heil in en bracht de kubus begin jaren tachtig op de internationale markt. Het was direct een hit. Inmiddels zijn er al ruim 350 miljoen van verkocht. En zoals het met trends gaat, die verdwijnen ook weer, maar de Rubiks kubus duikt iedere keer weer op. Er zijn zelfs vanaf de jaren tachtig wereldkampioenschappen kubusdraaien. De zeventienjarige Nederlander Guus Razoux Schultz werd in die jaren tweede en loste het raadsel in 24,32 op, achter een Amerikaanse winnaar die er 22,95 seconden over deed. Dat er flink is geoefend blijkt wel uit het feit dat het wereldrecord inmiddels op 3,47 (!) seconden staat. Het is in handen van de Chinees Yusheng Du. Weet even: als je vandaag de dag de kubus door middel van minder dan twintig draaiingen kan oplossen, ben je een hele grote!

Puzzelen geeft meer focus

Of je nu liefhebber bent van de Rubrik kubus of liever op een andere manier een puzzel oplost, is vandaag aan jou. Een gewone puzzel leggen blijkt behoorlijk ontspannend te werken en heeft in coronatijd aan populariteit gewonnen. Sudoku puzzels blijken goed voor de scherpte en focus te zijn en kruiswoordraadsels en woordzoekers kunnen ook behoorlijk onze hersenen doen kraken. In alle gevallen blijken ontspanning en inspanning voor onze geest met het oplossen van puzzels prima samen te gaan. Let op: je kan er flink verslaafd aan raken.