‘Pap, mag ik je wat vragen?’. Dat ging in de jeugd vaak om meer zakgeld, in de puberjaren om extra kleedgeld, maar tegenwoordig -met kinderen tussen de twintig en dertig jaar, om een som geld om een eigen woning te kunnen kopen.
Het is voor jonge mensen steeds moeilijker om een eigen huis te kunnen financieren. Nu kopen echter in de maandelijkse lasten voordeliger lijkt dan huren, is dat voor veel jonge mensen aantrekkelijk. Het startkapitaal dat nodig is, is er echter vaak niet. Studieschuld, lage rente op de spaarrekening en een hoeveelheid eigen geld die nodig is bij de aankoop van een woning, zijn daar schuldig aan.
Niet zo verwonderlijk dat hun kinderen bij ze aankloppen
Mensen boven de vijftig jaar met een eigen woning, hebben vaak overwaarde op hun huis, spaargeld op de bank en mogelijk een redelijk pensioen opgebouwd. Niet zo verwonderlijk dat hun kinderen bij ze aankloppen.
Marktonderzoeken Q&A deed in opdracht van de vergelijkingswebsite Independer onderzoek onder starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten. Ruim een derde had extra geld nodig. De meesten klopten aan bij hun ouders.
Extra geld
Het ging om starters tussen de 20 en 35 jaar die van plan zijn een huis te kopen. Van hen verwachtte 65 procent extra geld nodig te hebben. Ruim de helft van deze groep noemde de ouders.
Starters die de afgelopen vijf jaar een huis kochten klopten ook bij de ouders aan. Het ging om 39 procent van het aantal ondervraagde starters. Vier van de vijf gevallen.
Nu de financiering van een eigen woning niet volledig via een hypotheek geregeld kan, maar er ook een hoeveelheid eigen geld nodig is, zal dat mogelijk steeds vaker voorkomen. Bovendien zijn de huizenprijzen ook behoorlijk. De rente is echter nog laag.