Egels in Nederland ondervinden ook in de winter nog de gevolgen van de droge zomer. Hierdoor hebben ze het moeilijker dan voorgaande jaren. “Er is weinig voedsel te vinden voor de dieren, waardoor ze ‘uitgemergeld’ zijn”, vertelt de Egelbescherming Nederland aan Nu.nl.
Egels eten onder andere slakken en insecten. Vanwege de droogte zitten die in een diepere laag van de bodem. Sommige egels hebben hierdoor te weinig vetreserves opgebouwd om met winterslaap te kunnen gaan. Is een egel niet op het juiste gewicht dan lukt die winterslaap gewoon niet.
Uitgemergeld
Bovendien zijn de jongen van uitgehongerde vrouwtjes door het aanhoudende voedseltekort veel te klein en zwak geboren. Met de winter voor de boeg kan dit problemen opleveren. Bij de opvang van de Egelbescherming Nederland worden momenteel egeltjes binnen gebracht die helemaal uitgemergeld zijn. “Waar jongen van acht weken oud normaal zo’n vierhonderd gram wegen, krijgen we ze nu kleintjes van zeventig gram binnen,” aldus directeur Jenny Kleve.
Bijvoeren juist nu
Veel mensen denken dat egels nu al met winterslaap zijn. Dat is volgens de Egelbescherming een misvatting. Doordat mensen dit denken stoppen ze met bijvoeren, terwijl het juist nu zo belangrijk is. “Als de egel niet voldoende voedsel kan vinden, gaat het dier dood,” vertelt Jenny Kleve.
Niet al het voedsel is geschikt. Volgens de Egelbescherming kan je het beste kattenbrokjes in je tuin of op het terras plaatsen. Verder kun je een schaaltje water er naast zetten. Zorg er wel voor dat dit niet bevriest.
De kattenbrokjes kunnen natuurlijk ook de katten in de buurt aantrekken. Let er dus op dat je een veilig plekje kiest. Wil je daar helemaal zeker van zijn dan kun je een egelhuisje kopen of er zelf eentje maken. Op Internet vind je diverse tips daarover.
Bron: Nu.nl / Egelbescherming