Goed nieuws: meer mogelijk met speciale hypotheek voor ouderen

Je huis verbouwen, kleiner wonen of de woning van de je dromen gezien? De mogelijkheden voor ouderen worden groter. Hoe zit dat?

De ABN komt met een speciale hypotheekvorm die voor de 56-plusser gunstig uitpakt. 

Versoepeling van de hypotheekregels voor ouderen is een belangrijke bijdrage voor de woningmarkt, omdat veel mensen ouder dan 55 jaar dan juist wel kunnen verhuizen en daardoor de huizenmarkt veel meer in beweging komt. De groep van mensen boven de 55 jaar is immers groot en groeit nog steeds. 

Hypotheek op maat

Banken en andere hypotheekverstrekkers hebben sinds kort de mogelijkheid om hypotheken op maat aan te bieden in plaats van een standaard berekening toe te passen die een maximum leenbedrag hanteert. 

Tot nu toe waren banken daar nog niet echt voor te porren. Het mag dan een beetje een reclamepraatje voor de ABN zijn, maar zij lijken daar nu wel stappen in te nemen. En als je als 56-plusser daardoor eindelijk kunt uitkijken naar een ander huis of je overwaarde in handen krijgt, is dat een positief gegeven en biedt dat mogelijkheden. 

Met een afwijkende hypotheekvorm voor ouderen, kan er meer

Veel ouderen komen met de ‘oude’ regel niet in aanmerking voor een hypotheek. Maar als veel gerichter naar de persoonlijke situatie wordt gekeken, kan er meer. Banken doen dat echter maar zelden, maar ABN lijkt daar nu verandering in te brengen. 

De bank komt met een afwijkende hypotheekvorm met een langere looptijd, speciaal voor ouderen. Heb je een tweede huis dan worden de huurinkomsten daarvan als inkomen meegeteld, waardoor je mogelijkheden voor een hogere hypotheek ook toenemen. 

Dat is nogal een verschil

Dit alles biedt kansen omdat de overwaarde op de woning vrij komt en daarmee het inkomen kan worden aangevuld of een verbouwing kan worden gefinancierd. 

In een ad-artikel wordt een concreet voorbeeld aangedragen door de ABN, van mensen met bijvoorbeeld een inkomen van 30.000 euro. Als zij de overwaarde willen opnemen om de woning te verbouwen, kan dat bij een rente van 3 procent en een rentevastperiode van 15 jaar uitkomen op een hypotheek van 124.500. Met de nieuwe hypotheekvorm komt dat op een bedrag van 215.000 uit. Dat is nogal een verschil. Waarom er specifieke wordt gesproken over ’56-plussers’ wordt niet duidelijk. 

bron: AD