Artsen en verpleegkundigen in het Radboudziekenhuis Nijmegen schudden patiënten niet meer de hand. Zo worden minder bacteriën overgebracht en kan besmetting beter voorkomen worden. Andere ziekenhuizen zien geen meerwaarde in deze maatregel. ,,Het schudden van de hand is een beleefde omgangsvorm die wij graag willen houden”, aldus ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen.
De nieuwe maatregel van het Radboudziekenhuis is geen gangbaar beleid. De meeste ziekenhuizen vinden het desinfecteren van handen voor ieder contact tussen patiënt en arts voldoende om besmettingsgevaar tegen te gaan. Ook wordt het beleid als sociaal onwenselijk gezien, zeker bij ziekenhuizen die zichzelf als ‘op patiënten gericht’ onderscheiden.
Gedesinfecteerd
Deskundige infectiepreventie Nina van der Weg van ziekenhuis Tjongerschans ziet geen meerwaarde in de maatregel. ,,Wij hanteren de zogenaamde schijf van vijf van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hierin staat onder andere dat handen gedesinfecteerd moeten zijn wanneer artsen contact hebben met de patiënt. Dat is volgens ons voldoende om goede hygiëne te waarborgen.”
Ook het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hanteert dit beleid. Om er zeker van te zijn dat de hygiëne in orde is, controleren ze waar bacteriën op hun patiënten vandaan komen. ,,Hierdoor weten we dat er op dit moment geen aanleiding is om geen handen meer te geven. De kans op besmetting zal hierdoor niet verminderen”, zegt Marscha Kreugel van het ziekenhuis.
Beleefd
Het geven van een hand is niet de enige manier waarop bacteriën kunnen worden overgebracht. Van der Weg: ,,Telefoons, deurklinken, noem maar op. Artsen komen constant in aanraking met bacteriën. Maar voordat ze handelen, tijdens een visite of een operatie, zijn de handen volledig gedesinfecteerd dus is er geen gevaar van besmetting.” Daarom wegen de voordelen niet op tegen nadelen van een dergelijk beleid, vindt zij. ,,Het geven van handen is beleefde omgangsvorm die wij graag willen houden in ons ziekenhuis.” Ook het Beatrixziekenhuis onderschrijft dit als één van de redenen om het beleid niet te veranderen.
Het Erasmus MC in Rotterdam ervaart dit niet zo. Op de Polikliniek Longziekten van het academisch ziekenhuis geven artsen hun patiënten geen hand meer. In de rest van het ziekenhuis gebeurt dit nog wel. ,,Dit wordt netjes uitgelegd aan de patiënten en deze reageren positief”, zegt woordvoerder David Drexhage. ,,Onze ervaring is dat patiënten het absoluut niet als onbeleefd ervaren maar juist voelen dat we goede hygiëne belangrijk vinden.”