Gevaren driehoek

Veel auto’s zijn uitgerust met een inklapbare reflecterende driehoek: de gevarendriehoek. Die plaats je achter je auto als je met pech aan de kant van de weg staat. In sommige landen is het gebruik ervan verplicht. Hoe zit dat in Nederland en hoe werkt zo’n ding precies? Is een gevarendriehoek eigenlijk wel veilig? We geven je antwoord op deze en andere vragen.

Een gevarendriehoek is een driehoekige reflector die bedoeld is om het verkeer te waarschuwen dat er door pech of een ongeluk een auto langs de weg staat. De driehoek is zo’n 25 centimeter hoog en kan worden opgevouwen. Vaak ligt hij samen met een EHBO-doos achter in de auto. Je plaatst de gevarendriehoek goed zichtbaar in de richting van het verkeer dat gevaar loopt, op ongeveer dertig meter afstand van de auto. Aan de achterkant zit een soort voetje zodat de driehoek stevig blijft staan. Bij de ANWB en Bol.com kost een gevarendriehoek ongeveer een tientje.

Regels in Nederland met betrekking tot een gevaren driehoek

In Nederland is het niet verplicht om een gevarendriehoek in de auto of camper te hebben of te gebruiken. Wel moet je naderende bestuurders natuurlijk waarschuwen als je met een stilstaande auto een ostakel vormt. Dat kan met een gevarendriehoek, maar het mag ook met knipperende waarschuwingslichten. In artikel 58 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 vind je meer informatie over de gevarendriehoek:

  1. Stilstaande motorvoertuigen op meer dan twee wielen en aanhangwagens moeten worden aangeduid door een gevarendriehoek, indien het voertuig een obstakel vormt dat door naderende bestuurders niet tijdig als zodanig kan worden opgemerkt.
  2. De gevarendriehoek moet goed zichtbaar op de weg worden geplaatst op een afstand van ongeveer 30 meter van het voertuig en in de richting van het verkeer waarvoor het voertuig gevaar oplevert.
  3. Het eerste lid geldt niet wanneer knipperend waarschuwingslicht wordt gevoerd.

Daarnaast is artikel 5 van de Wegenverkeerswet 1994 (WvW 1994) van toepassing.

Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.

Voor het niet plaatsen van een gevarendriehoek krijg je dus geen boete, maar als je ook je waarschuwingslichten niet aan hebt (bijvoorbeeld omdat ze het niet meer doen), dan kost je dat €150,00. Een fors bedrag dat vergelijkbaar is met de boete voor het niet dragen van je veiligheidsriem. Maar het is dan ook behoorlijk gevaarlijk om langs de kant van de weg te staan zonder dat je opvalt. Wie wel eens naast de snelweg op een vluchtstrook heeft gestaan terwijl het drukke verkeer voorbijraasde, weet dat het een angstige ervaring is. Overigens is de boete voor het onterecht gebruik maken van de vluchtstrook €230,00.

Naast een gevaren driehoek ook een Veiligheidsvest

Het is in ons land ook niet verplicht om een reflecterend veiligheidsvest in de auto te hebben of te gebruiken. In andere landen, zoals België, Duitsland, Italië, Oostenrijk en Frankrijk is dat wel een wettelijke verplichting. Je moet het vest binnen handbereik hebben en dus niet in de kofferbak. Wanneer je niet aan deze verplichting voldoet, riskeer je een boete. Ga je met de auto naar het buitenland, check dan altijd de regels en zorg voor een veiligheidsvest dat aan de norm voldoet. In Europa moet een reflectievest fluorescerend geel, oranje of rood zijn en voorzien zijn van retro-reflecterende banen. Ondanks dat het in Nederland dus niet verplicht is, adviseert de ANWB toch om meerdere exemplaren in de auto te leggen, zodat alle inzittenden er een aan kunnen trekken. Het is nu eenmaal een stuk veiliger bij pech of een ongeluk als je goed zichtbaar bent. En voor nog geen tien euro heb je er al twee.

Ook voor motorrijders is een veiligheidsvest hier niet verplicht. In veel andere landen wel. Ook nu geldt het advies om altijd een exemplaar bij je te hebben. Het gaat tenslotte om je eigen veiligheid.

Gevarendriehoek buitenland

In veel andere landen, waaronder België, is het wel verplicht een gevarendriehoek in de auto te hebben. Overigens is het plaatsen van een gevarendriehoek niet verplicht als dit gevaar oplevert voor de veiligheid van de bestuurder en de medepassagiers. Zet in dat geval de alarmlichten aan en ga zo snel mogelijk op een veilige plek staan om op hulp te wachten. Voor Frankrijk geldt: op de autoroute mág je geen gevarendriehoek achter de auto plaatsen. Dit is te gevaarlijk, dus het enige wat je kunt doen is zo snel mogelijk de auto veilig proberen te verlaten. Op alle andere wegen is het gebruik wel toegestaan.

Om goed voorbereid met de auto naar het buitenland te gaan, is het slim om eerst te checken wat de regels zijn in het betreffende land (en de landen waar je doorheen reist). Controleer bij het huren van een auto ook altijd of de verplichte uitrusting aanwezig is.

De gevaren van een gevarendriehoek

Deze titel klinkt een beetje raar, maar het plaatsen van een gevarendriehoek is niet zonder gevaar. Begin januari raakte een 29-jarige vrouw uit Groningen nog zwaargewond in Leeuwarden. Ze wilde na een botsing de gevarendriehoek uit de kofferbak pakken en werd toen aangereden. Het slachtoffer moest met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.

Er komen jaarlijks in Europa meerdere mensen om het leven naar aanleiding van het plaatsen van een gevarendriehoek. In Spanje ging het in 2018 om tenminste 20 personen. Waarschijnlijk ligt dat aantal nog hoger. Het aantal overleden voetgangers op de wegen steeg naar 303, waarbij niet helemaal duidelijk was of dit met een gevarendriehoek te maken had. Het is in Spanje op dit moment verplicht om twee gevarendriehoeken in de auto te hebben (voor buitenlanders is dit één). Die moeten voor en achter de auto worden geplaatst in geval van pech of een ongeval. Maar de Spaanse verkeersdienst erkent dat er gevaarlijke situaties door kunnen ontstaan en wil in 2024 de traditionele gevarendriehoeken vervangen voor andere, veiliger methodes van signalering, bijvoorbeeld door speciale lichten.

Het Geluid: Een gevaren driehoek

Tenslotte nog een leuk weetje: Jaren geleden was het inklappen van een gevarendriehoek de oplossing in de rubriek Het Geluid van Q Music. Het geluid werd geraden en de winnaar verdiende daarmee € 48.600,00.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top