Gerda’s toffe peer

Net als iedereen heb ook ik een favoriet gerecht waar ze me ’s nachts voor wakker kunnen maken. Mijn topfavoriet is de stoofpeer, vandaar de naam Gerda’s toffe peer. De Gieser Wildeman is voor mij de enige echte, de tofste peer. Een verrukkelijke seizoengroente, ja dat klopt: groente. Omdat een stoofpeer niet uit de hand te eten is noem je het geen fruit, maar groente. Gekookte stoofperen zijn echt traditioneel en oer-Hollands.

De Gieser Wildeman is een kleine Hollandse stoofpeer die stamt uit 1850. De peren op de markt en in de supermarkt komen van eigen bodem en zijn doorgaans van hoge kwaliteit. Het is een kleine, iets zoete, zacht vlezige roodkokende stoofpeer en wordt voornamelijk als bijgerecht geserveerd. Wist je dat je met het nuttigen van vier halve stoofpeertjes al voldaan hebt aan je dagelijks aanbevolen portie groente?

Wat heb je nodig

  • 1,5 kg Gieser Wildeman stoofperen
  • 250 ml rode bessensap of rode wijn
  • 100 ml water
  • 8 verse dadels
  • 50 gr (kokosbloesem)suiker
  • 2 eetlepels allesbinder

Voor een romige puree:

  • 1 knolselderij
  • 2 kleine aardappelen
  • Scheutje melk

Bereiding

Schil de stoofperen en snijd ze eventueel in parten en verwijder het klokhuis. Leg de stoofperen in een pan samen met de bessensap (of wijn), het water, de dadels en de suiker. Doe het deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het op een laag vuur ongeveer 90 minuten langzaam garen.

Voor de saus over de peren gebruik je het kookvocht. Doe dit vocht even door de zeef, zodat de dadels achter blijven (deze zijn alleen gebruikt voor de zoetigheid). Verwarm dit samen met twee eetlepels allesbinder op hoog vuur. Nu wordt het een stevige saus. Bij het opdienen de saus over de peren schenken.

De romige puree maak je als volgt:
Snijd de knolselderij in kleine blokjes en kook deze gaar in ongeveer 10 minuten, tezamen met twee kleine aardappelen (geschild en in kleine partjes) en een snufje zout. Vervolgens afgieten en met de staafmixer tot een puree maken. Een klein scheutje melk toevoegen. Eventueel met zout en peper op smaak maken.

Bij dit gerecht smaakt runderstoofvlees voortreffelijk.

Tijdens het uitschrijven loopt het water mij al in de mond. Eet smakelijk!

Hartelijke (kook)groet,
Gerda Uiterwaal