Geen zin in seks

Geen energie om seks te hebben, maar toch intiem zijn. Hoe doe je dat?

Minder of geen zin in seks. Sommigen kunnen zich daar niets bij voorstellen, maar wie emotioneel in disbalans is of getroffen is door een ziekte, heeft vaak niet eens de energie om intiem te zijn.

Bij ziekte

Als je de diagnose kanker hebt gekregen en een behandeling moet starten die veel van je vraagt, staat seksualiteit vaak ver van je af. Ook een operatie kan een ingrijpende verandering aan je lichaam betekenen zoals een borstverwijdering bij kanker of het moeten aanleggen van een stoma. De operatie bij mannen die in veel gevallen zorgt voor het verdwijnen van de erectie, is de prostaatverwijdering bij prostaatkanker.

Bij aandoeningen geslachtsdelen

Aandoeningen van de geslachtsdelen kunnen je belemmeren om die seks te hebben die je altijd gewend was. Denk aan aandoeningen van de schede/schaamlippen bij vrouwen (zoals lichen sclerosis) die de schaamlippen doet verkleven en de schede-ingang vernauwen. Diezelfde aandoening kan overigens ook bij mannen ontstaan en zorgt dan voor een te strakke voorhuid met pijnklachten bij erectie.

Op een andere manier vrijen

In alle genoemde gevallen kunnen mensen niet meer die seksuele interactie hebben die ze voor de ziekte of operatie gewend waren. Als je hiermee aanklopt bij een seksuoloog zal deze jou en je partner begeleiden bij het leren om op andere manieren te vrijen of hulpmiddelen te gebruiken.

Wat kan wel

Kortom, wat betekent ‘geen seks’? Houdt dat in dat je elkaar niet meer aanraakt na ziektes of operaties of kan dat ook betekenen dat je je gedrag ten opzichte van elkaar moet bijstellen en samen gaat onderzoeken, met eventuele hulp van een seksuoloog, wat nog wel kan in plaats van niet meer?

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met seksuologe/arts Mintsje Tanis-Nauta en Redlighttoys.