Na 2026 zal er een nieuwe serie eurobankbiljetten worden geïntroduceerd en u kunt meebeslissen over hoe deze eruit zullen zien. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een enquête geopend waarin u uw stem kunt uitbrengen tot 31 augustus 2023.
Hoelang gebruiken we al de huidige bankbiljetten?
Op dit moment maken we gebruik van bankbiljetten uit de Europa-serie, die stapsgewijs zijn ingevoerd. De biljetten van 5 euro zijn geïntroduceerd in 2013, gevolgd door de biljetten van 10 euro in 2014, 20 euro in 2015, 50 euro in 2017 en 100 en 200 euro in 2019. Er zal geen nieuwe versie van het 500 euro biljet komen, omdat de ECB deze niet meer drukt. Hoewel deze biljetten nog steeds geldig zijn, raden veel bedrijven af om ermee te betalen.
Wat komt er op de nieuwe bankbiljetten te staan?
De Europa-serie zal uiteindelijk plaatsmaken voor nieuwe bankbiljetten. U kunt nu al uw bijdrage leveren via deze enquête. De ECB heeft 7 thema’s geselecteerd en u kunt per onderwerp aangeven of (en waarom) u deze terug wilt zien op de nieuwe bankbiljetten. De 7 thema’s zijn Vogels (vrij, veerkrachtig en inspirerend), Europese cultuur, Europese waarden weerspiegeld in de natuur, De toekomst is aan jou, Handen (samen vormen we Europa), Ons Europa en Rivieren (de levensaders van Europa).
Wanneer kunnen we met de nieuwe bankbiljetten betalen?
Kunnen we binnenkort weer betalen met bankbiljetten met afbeeldingen van vogels, Europese cultuur of rivieren, net zoals in het tijdperk van de gulden? U kunt de enquête invullen tot donderdag 31 augustus 2023. In 2024 zal het winnende thema bekend worden gemaakt op basis van de enquêteresultaten. Waarschijnlijk zullen de definitieve ontwerpen in 2026 worden gepresenteerd. Dan zal ook duidelijk worden wanneer de nieuwe eurobankbiljetten in omloop zullen komen.
Blijft contant geld bestaan?
Ja, contant geld zal de komende jaren blijven bestaan, ondanks de groeiende populariteit van pinnen en contactloze betalingen, met name in het openbaar vervoer. De ECB werkt al enkele jaren aan de introductie van de digitale euro, die naar verwachting na 2027 zal worden gelanceerd. De digitale euro is echter geen vervanging van contant geld, maar een aanvulling daarop, zoals MAX Meldpunt in dit artikel uitlegt. “Ook in Nederland is en blijft contant geld belangrijk”, benadrukt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB). “Net als uw mening. Het ontwerp van een nieuw bankbiljet begint dan ook bij u.”