Als de temperaturen oplopen, kan het verstandig zijn om thuis te blijven, met de ramen en deuren zo lang mogelijk dicht. Mits u ervoor zorgt dat het binnenshuis of in de tuin lekker koel is. Maar veel Nederlanders hebben hier te weinig middelen voor, met alle mogelijke gevolgen van dien, blijkt uit onderzoek van de GGD. Hoe voorkomt u gezondheidsklachten door een gebrek aan verkoeling thuis?
Veel Nederlanders hebben moeite met verkoeling
Uit onderzoek van 6 regionale GGD-afdelingen, de Hogeschool van Amsterdam, het Radboudumc, de gemeente Nijmegen en de provincies Gelderland en Zuid-Holland, onder 140.000 respondenten blijkt dat bijna de helft van hen moeite heeft met verkoeling in en om het huis. Vooral jongvolwassenen en mensen met een kwetsbare gezondheid en/of laag inkomen hebben hier last van. Dit probleem wordt extra problematisch voor deze kwetsbare groepen, omdat Nederland steeds vaker te maken krijgt met extreem hoge temperaturen.
Stedelijke gebieden en nieuwbouw extra kwetsbaar
In stedelijke gebieden variëren de cijfers zelfs van 57 tot 61 procent. Opvallend genoeg zijn vooral nieuwbouwwoningen vatbaar voor hoge temperaturen. Deze woningen hebben vaak grote ramen die veel zonlicht opvangen en snel opwarmen. Bovendien zijn lang niet alle nieuwbouwwoningen voorzien van zonwering of andere vormen van verkoeling, omdat dit extra kosten met zich meebrengt tijdens de bouw.
Structurele verkoeling in levensloopbestendige woningen
De GGD pleit voor structurele oplossingen om verkoeling van woningen mogelijk te maken. Ze raden gemeenten, provincies, wooncorporaties en zorg- en welzijnsorganisaties aan om subsidies te verstrekken voor levensloopbestendige woningen, speciaal voor bewoners met een hoge leeftijd. Deze woningen en de directe omgeving zouden moeten voorzien in koelte om de al kwetsbare bewoners te beschermen tijdens periodes van hitte.
Lokaal Hitteplan, met behulp van kerken en supermarkten
Daarnaast roepen de onderzoekers lokale overheden op om een Lokaal Hitteplan te implementeren. Ze willen graag dat er campagnes voor hitte-adaptatie komen, vooral gericht op de kwetsbare groepen. Openbare gebouwen zoals buurtcentra, kerken, supermarkten en bibliotheken kunnen dienen als plekken om verkoeling te zoeken.
Hoe kunt u zelf voor verkoeling in huis zorgen?
Naast structurele oplossingen kunt u ook zelf maatregelen nemen om de hitte buiten de deur te houden. Isolatie en zonwering kunnen helpen om uw woning koel te houden. Daarnaast is het verstandig om ramen en deuren zo lang mogelijk dicht te houden, totdat het buiten afkoelt. In ons hittedossier vindt u nog meer praktische tips om een hittegolf door te komen, van gezond autorijden tot het helpen van dieren.