Foto van de maand: op het juiste moment die ene straatfoto

Wie graag fotografeert en spontaan mooie beelden of interessante situaties op straat aantreft, drukt tegenwoordig met z'n smartphone makkelijk af. Gea legt uit hoe zij dat doet en waar je je volgens de AVG aan moet houden.

Straatfotografie, een heerlijke hobby. Als je het durft. Ik vrees dat ik niet zo’n held ben, maar het kriebelt wel. Ik neem je mee op een van mijn tochten en leg ook uit hoe het zit met de AVG en het auteursrecht. 

Vorig jaar heb ik me aangemeld voor een introductie straatfotografie. En dat was me toch leuk! Na de nodige instructies gingen we in groepjes van twee op pad met een opdracht. Het liep als een trein, we hadden enorm veel lol en maakten goeie foto’s. De meneer die we aanspraken wilde meteen meewerken en poseerde als een volleerd model. Geweldig!

Best spannend

Maar ja, dan kom je thuis, in je eigen omgeving. Nog even is er durf genoeg, maar het wordt toch al snel weer spannend om zelf de straat op te gaan. Ik ben nog een paar keer op pad gegaan met mijn camera. Maar een volgende workshop om me weer over de drempel te helpen, zou geen slecht idee zijn. Toch ben ik wel anders gaan kijken naar wat er op straat te zien is. Ik ben verre van ervaren, maar zie regelmatig situaties die ik maar al te graag zou willen vastleggen. Er gebeurt echt veel om je heen.

Foto straatbeeldOp de dag dat ik deze foto maakte, kwam ik op mijn stepje voorbij een bank. Ik zag dat de glazenwasser de ramen van het gebouw aan het wassen was. Nu is dat op zich niet zo bijzonder, maar deze bank gaat verhuizen en om dat aan te geven zijn er op de ramen stickers van mensen en verhuisdozen geplakt. En laat die glazenwasser daar nu net voor staan. Ik keerde mijn step, pakte mijn telefoon – de beste camera is immers de camera die je bij je hebt- en klik! Ik geloof dat ik precies één foto heb gemaakt. Maar wel exact op het moment dat de glazenwasser zijn spons uitkneep precies bij de handen van de verhuizer. En hij keek er ook nog naar. Het was een geweldig moment en ik stepte gniffelend verder.

Privacy

Genieten dus. Maar ja, mag het nog wel? Mag je op straat foto’s maken en deze delen? Het is een dilemma voor menig fotograaf, amateur of prof. En de meningen lopen uiteen. Het remt mij toch wel in het vrij fotograferen. Want als je een geweldige foto hebt wil je die natuurlijk ook delen. Als dat niet mag is het net iets minder interessant.

AVG

Hieronder in het kort hoe ik met straatfotografie om ga nu de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is ingevoerd. Ik houd me op dit moment maar vast aan de samenvatting van de fotobond: “Het fotograferen op straat is niet veel anders geworden dan het was. Wees voorzichtig bij situaties die een op de foto herkenbaar persoon in een ongewenst daglicht plaatsen. Bij het publiceren van foto’s gelden onverkort de regels omtrent auteursrecht en portretrecht.”

Ongemakkelijk is de maatstaf

Voor mezelf betekent dat dat ik niet zonder toestemming foto’s maak en/of deel waar iemand ‘ongemakkelijk’ op staat. Als ik zelf ook niet zo gefotografeerd wil worden, wil een ander dat vast ook niet. Dat is nog steeds een beetje vaag, maar het is wel een uitgangspunt. Ook wanneer het overduidelijk snel te achterhalen is wie er op staat, deel ik een foto niet openbaar zonder dat ik daar toestemming voor heb. Het uitgangspunt is dat een persoon identificeerbaar is als zijn identiteit redelijkerwijs, zonder onevenredige inspanning vastgesteld kan worden. En wat onevenredige inspanning is, daar zal vast nog wel jurisprudentie over volgen.

In mijn beleving is niet van elke willekeurige voorbijganger op straat of in een openbare ruimte zonder al te veel inspanning de identiteit te achterhalen. Wat dat betreft zou ik dus gewoon weer eens met mijn camera de straat op kunnen. Nu nog wat meer lef. Wees wel voorzichtig met foto’s van bekende personen, want daar gelden andere regels voor, zoals Portretrecht. Daarnaast kun je niet zomaar een foto van een willekeurige voorbijganger ongevraagd gebruiken voor een reclamestunt.