Het is de Week tegen Eenzaamheid. We hebben al veel geschreven over het onderwerp, omdat de eenzaamheid in ons land nog steeds toeneemt. De coronacrisis zorgt ervoor dat veel ouderen nog minder contacten hebben dan anders. Familie die niet langs komt uit angst voor besmetting, activiteiten die stil liggen: het thema is actueler dan ooit.
De Week tegen Eenzaamheid 2020 wordt in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid georganiseerd door het ministerie van VWS. Centraal staat ontmoeting en verbinding. Want eenzaamheid aanpakken begint met contact maken met de ander.
Een bezoekje en gebakje
Er worden in Nederland verschillende dingen georganiseerd rondom het thema. Zo worden inwoners van Purmerend die niet vaak bezoek krijgen en weinig gezelligheid ervaren, verrast met een bezoekje en gebakje. Het Venster in Nunspeet houdt een ontbijtjesactie voor mensen met een klein sociaal netwerk of die door corona moeilijk kunnen deelnemen aan sociale gelegenheden. Stichting thuishuis organiseert een scootmobieltocht en in Heerlen is er de kaartenactie Lieve Heerlenaar.
Ook in Friesland zijn mooie initiatieven om aandacht te vragen voor eenzaamheid. In Surhuisterveen vinden ze dat ontmoeting en verbinding al kan ontstaan door iemand eens uit te nodigen om een kop koffie te drinken. Daarom gaan medewerkers van Welzijn KEaRN deze week de straat op om dorpsgenoten uit te nodigen dit te doen. Buitencentrum Drents-Friese Wold organiseert een ontmoetingswandeling in het bos. Samen met een gids van Staatsbosbeheer wandelen door het prachtige Nationaal Park Drents-Friese Wold, genieten van de natuur en nieuwe contacten opdoen.
Supermarktketen Jumbo verkoopt in de Week tegen Eenzaamheid speciale Kletspakketten. Het gaat om verse maaltijdpakketten waaronder Hete Bliksem en Appeltaart, die in een ‘van mij voor jou’ weggeefdoosje zitten met een wenskaartje erbij. Hiermee wil Jumbo klanten inspireren om iets lekkers te koken én te delen met iemand die wel een kletspraatje kan gebruiken.
Foppe de Haan
Voetbaltrainer Foppe de Haan vertelde deze week in een filmpje op de site van SC Heerenveen dat ook hij zich wel eens eenzaam heeft gevoeld en pleit voor meer zorg voor elkaar.
“Iedereen is wel eens eenzaam. En het blijkt dat 50 procent van alle Nederlanders zich wel eens eenzaam voelt. Dat is gek in een land waar zoveel mensen wonen. Persoonlijk heb ik het ook meegemaakt. Want toen ik trainer was van SC Heerenveen won je niet altijd, je verloor ook. En als je een paar keer verloor, dan waren mensen heel anders tegen je. Ze negeerden je, ze liepen langs je heen. Ze zeiden geen goedemorgen meer tegen je, want ze waren een beetje kwaad op je. En dan voelde je je soms ook verrekte eenzaam. En als er dan iemand kwam die je een schouderklopje gaf of bij de arm pakte of zei van ‘Kom op, je kunt het wel, daar gaan we weer’. Ja, dan voelde het plotseling weer heel anders. Nou, dat gun je dus iedereen. Ik zou zeggen: help elkaar. En zeker in deze tijd, nu het toch moeilijk is. Zorg dat je aandacht voor elkaar hebt en help elkaar met kleine dingen. Want dat zijn de dingen die het doen.”
Simpel gebaar
Het verhaal van Foppe de Haan laat zien dat zelfs als het lijkt alsof iemand alles goed voor elkaar heeft in het leven, eenzaamheid nog steeds een rol kan spelen. Neem dus nooit zomaar aan dat iemand zich wel redt en geen behoefte heeft aan contact. Elk klein gebaar van vriendelijkheid kan een verschil maken. Want iedereen wil gezien worden en zich verbonden voelen met anderen. Een klein steuntje in de rug kan heel prettig zijn. En het is soms heel simpel:
- Spreek iemand aan, vraag hoe het gaat en luister oprecht
- Nodig die oudere dame uit je straat eens uit voor een kop koffie
- Biedt aan om een klusje of boodschap voor iemand te doen die weinig de deur uitkomt
- Stuur een lief kaartje naar iemand die een naaste heeft verloren, ook al is het al maanden geleden
- Vraag je alleenstaande tante uit of collega uit om samen iets leuks te doen. Een wandeling maken of een museum bezoeken kan prima coronaproof
- Meld je aan voor vrijwilligerswerk en beteken op die manier iets voor een ander
- Pak de telefoon en bel iemand op waarvan je denkt dat die wel wat aandacht kan gebruiken