Femke Halsema is een vrouw, nou en…

Femke Halsema gaat als eerste vrouw de stad Amsterdam besturen. Woon jij in een plaats met een man of vrouw als burgemeester?

Femke Halsema is de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Nieuws? Natuurlijk. Maar is het ook nieuws dat het een vrouw is? Daar zijn er toch al flink veel van. 

In december 2017 kopte dagblad Trouw dat er nooit eerder meer vrouwelijke burgemeesters waren in Nederland. Ruim één op de drie. Twee jaar eerder nog maar een kwart. En zo steeg ook het aantal vrouwelijke sollicitanten voor een burgemeesterspost. Daar zat afgelopen tijd ook Femke bij. 

Wennen

Femke Halsema solliciteerde naar de baan in Amsterdam, en kreeg deze. Maar Amsterdam is klaarblijkelijk nogal van de mannelijke bestuurders en lijkt er nogal aan te moeten wennen. Ook al was Annemarie Jorritsma (VVD) jarenlang burgemeester van Almere, wat er vrijwel om de hoek ligt. Ze solliciteerde in 2010 overigens ook op de functie van burgemeester in Amsterdam, maar dat werd toen Eberhard van der Laan.

Vrouwenkiesrecht

Sinds 1343 kent Amsterdam meer dan 1500 mannelijke burgervaders, zo telde kunsthistoricus Van der Molen (Amsterdams Museum). Dat er nu een vrouw is gekozen, heeft Femke Halsema te danken aan het vrouwenkiesrecht dat in 1917 werd ingevoerd. In 1919 volgde er een eerste vrouwelijke gemeenteraadslid, die later de eerste vrouw in de Eerste Kamer werd. Daarna lag de emancipatie klaarblijkelijk weer een tijdje stil. Tot Irene Vorrink in 1978 wethouder van Amsterdam werd. 

GroenLinks

Femke Halsema (52) is natuurlijk geen nieuw gezicht in de politiek, ze zat dertien jaar in de Tweede kamer en was acht jaar lang fractievoorzitter van GroenLinks, vanaf 2002. Ze stapte uit de politiek nadat de onderhandelingen voor een nieuw paars-plus kabinet in 2010 mislukte. Een ministerspost kreeg ze twee jaar later niet. Ze ging vooral schrijven en nam zitting in diverse besturen. We zijn nu zeven jaar verder en Halsema wordt de opvolger van Eberhard van der Laan, die vorig jaar overleed. 

Bron: NOS.nl
Foto: wikipedia