Na een zomerbreak van twee weken wordt de Fighter Weapons Instructor Training (FWIT) voor F-16 vliegers uit Europa hervat vanaf vliegbasis Leeuwarden. Vanaf vandaag tot en met vrijdag 1 november 2019 vindt het laatste deel van de opleiding plaats.
In deze fase wordt er voornamelijk veel boven land gevlogen om te kunnen oefenen met gesimuleerde doelen op de grond. Afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de F-16’s langduriger zichtbaar en hoorbaar zijn vanaf de grond.
De FWIT is een hoogwaardige training die door het 322 TACTES squadron wordt georganiseerd, het kenniscentrum op het gebied van jachtvliegen. Aan het einde van deze training weten de studenten alles over de systemen, de wapens aan boord en de tactieken die gebruikt kunnen worden. Ze worden opgeleid tot specialist in het integreren van allerlei wapensystemen. Daarnaast worden ze optimaal voorbereid om de kennis over te dragen op collega’s en hun rol als tactisch leider thuis en op uitzending uit te voeren.
FWIT boven land
De oefeningen die in deze fase uitgevoerd worden, vinden voornamelijk boven verschillende gebieden van Noord- en/of Oost-Nederland plaats. De studenten trainen om met hun F-16’s luchtsteun te kunnen bieden aan troepen op de grond. Hiervoor is het belangrijk dat zij daadwerkelijk zicht op de grond hebben en daarom wordt er in deze fase meer boven land gevlogen. De (fictieve) doelen op de grond worden gesimuleerd en hiervoor maken de studenten vervolgens een aanvalsplan. De oefengebieden die zijn toegewezen liggen boven een groot deel van Friesland en dit jaar ook een stuk boven Drenthe.
In tegenstelling tot andere jaren vindt de FWIT dit jaar volledig plaats in Nederland. Dit betekent dat er ook avondvliegweken zijn ingeroosterd voor de FWIT, deze vinden plaats vanaf 30 september.
Deelnemers
Aan de FWIT nemen dit jaar F-16 vliegers uit drie landen deel: België, Nederland en Portugal. Deze landen maken allen deel uit van de European Participating Air Forces, kortweg EPAF. De zeven maanden durende opleiding bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Tijdens het theoretische deel wordt de al bestaande kennis over tactieken, sensoren en wapensystemen uitgebreid met aanvullende diepgaande systeem- en achtergrond kennis. Tijdens de praktijkfase ligt de nadruk op de ontwikkeling van instructie en technische vaardigheden tijdens luchtoperaties.
Geluidshinder
Klik hier voor meer informatie over vliegbewegingen. Klachten kunnen hier worden ingediend.