EPS parels en de isolatie van spouwmuren

Voor de isolatie van de spouwmuur kun je gebruikmaken van verschillende producten. Van alle beschikbare producten zijn EPS parels, Enverifoam en Knauf Supafil zonder twijfel de meest bekende en ook meest gebruikte. We stellen genoemde producten hier aan je voor.

EPS parels wordt vaak piepschuim genoemd

EPS parels is wat we in de volksmond ook wel piepschuim noemen. Het is een kunststof, polystyreen, die bestaat uit koolstof en waterstof. Deze manier van isolatiemateriaal kennen we vooral van de vaste plaat vormen als bijvoorbeeld tempexplaten. De korrels worden tijdens de verwerking in de spouwmuur nog voorzien van een bindmiddel, dat met speciale apparatuur wordt toegevoegd. Het bindmiddel is zo samengesteld, dat de EPS parels niet aangetast worden. Is het geheel droog, dan zie je dat de parels daar waar ze het bindmiddel raken als het ware vastgelijmd zitten.

Hoe dikker de isolatielaag, hoe hoger de isolatiewaarde

Wat betreft de isolatiewaarde is EPS wel te vergelijken met Knaus Supafil, al speelt de dikte van aangebrachte materiaal namelijk een hoofdrol bij de uiteindelijke isolatiewaarde. Hoe dikker de isolatielaag is, hoe hoger uiteraard de isolatiewaarde. Voordeel van het gebruik van deze parels is dat het niet onder een bepaald pakking ingezet hoeven te worden.

Isolatieschuim met een open structuur

Kijken we naar Enverifoam, dan zien we isolatieschuim met een open structuur. Het wordt toegepast bij spouwmuren, maar ook in dakhellingen en holle plafonds. Het isolatieschuim leent zich meer dan prima voor het optimaliseren van al bestaande spouwmuurisolatie. Enverifoam is altijd vloeibaar en wordt ter plekke in de spouwmuur gegoten. Eenmaal aangebracht verandert het in schuim. Door het uitzetten worden ook de kleine naden en kieren gevuld.

Knauf Supafil is de basis van glaswol

Knauf Supafil geldt als de basis van glaswol. De belangrijkste grondstoffen van glaswol zijn glasscherven, kwartszand, soda en kalksteen. Deze grondstoffen worden volgens een bepaald recept gemengd. Vervolgens wordt het in een oven bij een temperatuur van 1100 graden Celsius omgesmolten tot vloeibaar glas. De ontstane vloeibare massa wordt in zeer snel ronddraaiende spinkoppen aangebracht. De zijwanden van deze spinkoppen zijn voorzien van zeer kleine gaatjes. Door heel snel ronddraaien wordt het vloeibare glas via de gaatjes als het ware naar buiten geslingerd. Op die manier worden lange glaswol draden gecreëerd.

Trek je woning een jasje aan

Zeker is dat je met alle drie de producten op uitstekende wijze in staat bent de spouwmuur te isoleren. Voor de goede orde, dit is het isoleren van de ruimte tussen de buiten- en de binnenmuur van de woning. Door die ruimte van isolatiemateriaal te voorzien, gaat er veel minder warmte verloren. Of zoals mensen vaak zeggen, je doet je huis als het ware een jasje aan. De investering is het alleszins waard, de energierekening namelijk zal structureel lager zijn. Van de drie genoemde isolatiematerialen geldt Knauf Supafil beschouwd als de meest gebruikte. Dat heeft niet alleen te maken met de voordelen die deze manier van isoleren biedt, maar ook vanwege de aantrekkelijke prijs.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top