Energietoeslag van 1.300 euro blijft van kracht in 2023: wat is er tot nu toe bekend?

De energietoeslag voor Nederlanders met een laag inkomen blijft behouden in 2023. Minister Carola Schouten heeft het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 aangeboden, waarmee mensen een extra tegemoetkoming kunnen aanvragen om de gestegen energieprijzen te compenseren. Maar wat weten we tot nu toe over deze regeling?

Achtergrond van de tegemoetkoming

De energietoeslag is in 2021 geïntroduceerd als reactie op de stijgende energieprijzen. Door de oorlog in Oekraïne zijn de prijzen van gas en elektriciteit nog verder gestegen, waardoor de energietoeslag in 2022 is verhoogd van 200 euro naar 800 euro en uiteindelijk naar 1.300 euro. Minister Schouten verklaart dat de energierekening weliswaar lager is dan vorig jaar, maar nog steeds aanzienlijk hoger dan voorheen. Bovendien is het onzeker wat voor winter we tegemoet gaan en wat dit betekent voor de energieprijzen.

Hoe ziet de energietoeslag eruit in 2023?

Net als in 2022 zal de energietoeslag worden uitgekeerd via de gemeentes. Het bedrag van 1.300 euro blijft hetzelfde, tenzij uw gemeente alvast 500 euro als voorschot heeft betaald voor de eerste maanden van 2023. In dat geval ontvangt u nog 800 euro aan energietoeslag. Het aanvragen van de energietoeslag heeft geen invloed op andere toeslagen waar u mogelijk recht op heeft, zoals huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget.

Wanneer kunt u de energietoeslag aanvragen?

Het wetsvoorstel van minister Schouten moet eerst worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. Dit zal pas gebeuren na het zomerreces van beide Kamers. Zodra de wet is aangenomen, is het aan de gemeentes om de regeling in de praktijk uit te voeren. Op dit moment is nog niet bekend wanneer u een aanvraag kunt indienen. Houd de kanalen van uw gemeente in de gaten voor meer informatie. Het is ook belangrijk om te weten dat het niet mogelijk is om met terugwerkende kracht een aanvraag voor 2022 te doen.

Heeft u recht op de energietoeslag?

De energietoeslag is bedoeld voor mensen die in 2023 rond het sociale minimum leven. Of u tot deze categorie behoort, hangt af van de inkomensnormen die uw gemeente hanteert. In 2022 varieerden deze normen tussen de 110 en 130 procent van het sociaal minimum, afhankelijk van de keuzes van de verschillende gemeentes. Of dit in 2023 ook zo zal zijn, zal gedurende het jaar blijken. Zodra de wet Energietoeslag 2023 definitief is, kunt u de kanalen van uw gemeente raadplegen voor meer informatie.

AOW-gerechtigden en de energietoeslag

Als u in 2023 AOW ontvangt met een Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen (AIO), heeft u automatisch recht op een eenmalige energietoeslag. Als u in 2022 al een energietoeslag heeft ontvangen als AOW-gerechtigde, krijgt u deze ook in 2023, tenzij uw inkomenspositie is veranderd. Bijvoorbeeld als u bent gaan samenwonen, wat gevolgen heeft voor de samenstelling van uw huishouden en uw inkomen. Het Inlichtingenbureau en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) verstrekken de benodigde gegevens aan de gemeentes.