Elektrische auto opladen met zonnepanelen  

Wil je echt duurzaam en voordelig rijden in je nieuwe Private Lease Elektrische Auto, dan ga je hem opladen met je eigen zonnepanelen. Maar hoeveel zonnepanelen heb je nodig om private lease auto op te laden en wat de kosten zijn van het opladen van je elektrische auto met zonnepanelen.

Hoeveel kun je besparen?

Om te beginnen moeten wij kijken naar het elektriciteitsverbruik van de auto. Een gemiddelde elektrische auto verbruikt zo’n 15 kWh per 100 kilometer. Een veel gekozen kilometerbundel bij private lease is 15.000 km per jaar. Dit betekent dat de auto per jaar (15.000/100)*15= 2.250 kWh verbruikt.

De laadkosten zijn afhankelijk van de prijs van de elektriciteit. Nu zijn de energieprijzen de afgelopen tijd nogal aan het oplopen. Jarenlang lag de energieprijs rond de € 0,25 per kwh. De jaarlijkse kosten om de accu’s te laden bedroegen in dit geval € 562,50.

Met de huidige energieprijzen nemen de kosten snel toen. De huidige prijs voor elektriciteit ligt rond de € 1,00. De kosten om dezelfde auto een jaar lang op te laden komen hiermee uit op € 2.250.

Kosten elektrische auto opladen met zonnepanelen

Nu zijn zonnepanelen ook niet gratis. Eerst moeten wij bepalen hoeveel panelen er nodig zijn. Voor het opwekken van 2.250 kWh zijn dat er 12. Inclusief de rest van de installatie betekent dit een investering van zo’n € 6.000,-. Uitgaande van een afschrijvingsperiode van 10 jaar betekent dit dat de zonnepanelen per jaar € 600,-.

Besparing

In dit geval valt er bij een elektriciteitsprijs € 1,00 in totaal € 1.650 euro (€ 2.250 – € 600) te besparen door de elektrische auto op te laden met zonnepanelen. Hierboven op komt nog het voordeel voor het milieu.

De kosten voor elektra zullen de komende tijd nog wel blijven fluctueren. De mogelijke besparing ook. Maar zelfs als er uit wordt gegaan van de lage elektriciteitsprijs van de afgelopen jaren is de keuze voor zonnepanelen om de elektrische auto op te laden een financieel aantrekkelijke keuze.

Benodigde panelen

In dit voorbeeld is er vanuit gegaan dat de panelen alleen gebruikt worden voor het opladen van de accu’s van de elektrische auto. Wil je de zonnepanelen ook gebruiken voor het overige elektriciteitsgebruik van de woning, dan  raden wij aan om meer panelen te nemen als dat past op het dak.