Eeuwigdurende grafrust op een natuurbegraafplaats

De uitvaartbranche is de laatste jaren enorm veranderd. Steeds meer mensen kiezen voor natuurbegraven. Wat dat inhoudt lees je in dit artikel.

De uitvaartbranche is de laatste jaren enorm veranderd. Uitvaarten zijn persoonlijker geworden en mensen nemen steeds vaker een weloverwogen beslissing als het om hun laatste rustplaats gaat. Natuurbegraven is één van de mogelijkheden waar over het algemeen heel bewust voor gekozen wordt.

Eeuwigdurende grafrust

Zo kent een natuurbegraafplaats eeuwigdurende grafrust. Er wordt niet geruimd en het gebied zal nooit een andere bestemming krijgen. De plek voor de laatste rustplaats kun je zelf uitkiezen in het bos of op de heide. Wel is de natuur daarbij altijd leidend. Verder betaal je eenmalig een bedrag voor het reserveren van een graf. Nabestaanden hebben geen zorgen over verlenging van grafrechten of kosten voor onderhoud. Op de natuurbegraafplaats zijn alleen vergankelijke materialen voor kist en kleding toegestaan. De overledene wordt als het ware teruggegeven aan de aarde en maakt daarna deel uit van de kringloop van de natuur. As verstrooien mag niet, maar het kan wel in een speciale urn begraven worden.

Hoogengraven

Er zijn meerdere natuurbegraafplaatsen in Nederland. Vanaf eind 2019 is het mogelijk om begraven te worden op de nieuwe natuurbegraafplaats Hoogengraven in het buurtschap Arriën, vlakbij Ommen. Bij dit bijzondere project gaan herstel van de oorspronkelijke natuur en eeuwigdurende grafrust hand in hand. De aanleiding voor de komst van Hoogengraven in Ommen was het verzoek van een dominee uit Dalfsen. Die benaderde Stichting Heidehof, omdat hij graag wilde dat er een natuurbegraafplaats in zijn woonomgeving zou komen.

“Een natuurbegraafplaats past heel goed bij de doelstellingen van onze stichting”, zegt Marc Hesp van Heidehof. “Wij staan voor beheer en behoud van de natuur en het herstellen van de relatie tussen mens en natuur. Meer aandacht voor de waarde van de natuur in politiek en maatschappij vinden we erg belangrijk. Natuurbegraafplaats Hillig Meer in Drenthe valt ook onder Heidehof. Het verzoek van de dominee hebben we dan ook serieus opgepakt en we zijn op zoek gegaan naar een geschikte locatie waar natuurbeheer en natuurbegraven samen konden gaan. Die locatie vonden we nabij Ommen.”

Het gebied is ongeveer vijfentwintig hectare groot. Vroeger was het een mooie open vlakte met heide en zandverstuivingen. “Helaas is het terrein in de loop van de jaren helemaal dichtgegroeid. Om de natuurwaarde te verhogen hebben we het bos opener gemaakt en we zijn bezig exoten zoals de Amerikaanse vogelkers terug te dringen. We zien nu al aan de komst van bijvoorbeeld heide en open rendiermos dat de oorspronkelijke flora en fauna zich aan het herstellen is. Het ontwikkelt zich tot een prachtig natuurgebied, dat vrij toegankelijk is voor wandelaars.”

Boomschijf als metafoor voor rouw

Iedereen, ongeacht afkomst of geloof, kan begraven worden op Hoogengraven. Er wordt samengewerkt met alle uitvaartorganisaties en het maakt niet uit waar je verzekerd bent. Op de begraafplaats kan een kleine persoonlijke ceremonie gehouden worden, bijvoorbeeld in combinatie met een uitgebreidere dienst in de kerk. Er liggen onverharde paden, zodat nabestaanden rustig in het gebied kunnen rondlopen om hun geliefden te herdenken. Wie dat wil kan bij het graf een onbehandelde boomschijf met inscriptie plaatsen. “Die boomschijf kun je zien als een metafoor voor rouw. Het verse jonge hout is eerst goed zichtbaar, net zoals het verdriet van nabestaanden de eerste tijd heel vers en zichtbaar is. In de loop van de jaren gaat de schijf verweren en verkleuren om tenslotte op te gaan in het landschap, zoals rouw uiteindelijk een plek krijgt in iemands leven.” Via een GPS-systeem is de exacte plaats van een natuurgraf overigens altijd terug te vinden.

Meer weten?

Wil je weten of er een natuurbegraafplaats in jouw buurt is? Klik dan hier? Marc Hesp weet alles over natuurbegraafplaats Hoogengraven. Je kunt contact met hem opnemen via info@heidehof.org. Er worden ook regelmatig rondleidingen gegeven.