Een uitvaart met bloemen uit eigen tuin is een stuk persoonlijker

Keuzes maken voor een uitvaart valt niet altijd mee. Hoe regel je dit van tevoren en vooral: hoe regel je dat zodat het 'goed voelt'?

Als er één branche is waarin de laatste jaren nogal wat veranderd is, is dat de uitvaartbranche wel. Was het een tiental jaren geleden nog zo, dat de uitvaart van een dierbare op een tamelijk onpersoonlijke wijze gedaan werd door een uitvaartleider, tegenwoordig wordt een begrafenis of crematie verzorgd door een uitvaartbegeleider. Een klein verschil in naam, een wereld van verschil in uitvaart. 

Rina Uulders, die al bijna tien jaar uitvaarten verzorgt, geeft uitleg. “De directe reden dat ik voor mezelf begonnen ben, heeft alles te maken met een uitvaart waar ik bij was. Er waren zoveel dingen waarvan ik dacht: Dat kan toch ook wel op een andere, meer persoonlijke manier’. Er was weinig ruimte voor de wensen van de nabestaanden. Ze mochten amper meedenken over dingen die belangrijk zijn voor een goede rouwverwerking. Het is echt zo dat als nabestaanden kunnen meedenken over wat er allemaal geregeld moet worden bij een uitvaart, ze er later met een goed gevoel op terugkijken. Daarom vraag ik ze actief mee te helpen door bijvoorbeeld voor de bloemen, eventueel uit eigen tuin te zorgen, een fotopresentatie in elkaar te zetten, de tekst voor de rouwkaarten te bedenken of mee te helpen met de laatste verzorging, maar alles geheel vrijblijvend. Als mensen niet willen of durven, heb ik daar alle begrip voor. Het belangrijkst is dat ze een goede herinnering overhouden aan de dag van de uitvaart.” 

Vertrouwen 

Na een aarzelend begin heeft Rina het vertrouwen van veel mensen gekregen en verzorgt ze vele uitvaarten per jaar. “Maar elke uitvaart verzorg ik met evenveel liefde, respect en aandacht,” zegt ze, “Ik werk alleen en hoef gelukkig niet bij te houden hoeveel uur ik besteed aan een uitvaart. Ik neem net zoveel tijd als nodig is. Ik kom elke dag om te kijken naar de conditie van het lichaam van de overledene, maar ook om te overleggen met de nabestaanden omdat die vaak nog zoveel vragen hebben. 

Gelukkig regelen mensen steeds vaker bij leven al het een en ander over hun uitvaart, maar heel vaak weten de nabestaanden niet eens of de overledene begraven of gecremeerd wilde worden. Laatst was ik bij een mevrouw en haar dochter om alvast wat te bespreken. De dochter zei: ‘Ik ben zo blij dat je gekomen bent en dat mijn moeder al het een en ander vast wil leggen. Dat geeft ons, als het eenmaal zover is, een heel stuk rust.’ De dood is niet te plannen, maar je kunt je wel voorbereiden op de uitvaart of die nu van jezelf of van een naaste is.” 

Dementievriendelijke uitvaartverzorging

Mensen worden ouder en daarmee stijgt de kans op dementie. Er zijn in Nederland op het ogenblik ongeveer 295.000 mensen met dementie en de verwachting is dat dat er
in 2035 ruim 500.000 zullen zijn. Het komt nu al regelmatig voor dat bij een uitvaart nabestaanden aanwezig zijn die alzheimer of een andere vorm van dementie hebben en dat zal in de toekomst zeker vaker gebeuren. Om daar goed op voorbereid te zijn, heeft Rina onlangs een cursus gevolgd tot dementievriendelijk uitvaartverzorger. 

Als een van de eersten in de provincie Overijssel kreeg zij hiervoor het getuigschrift overhandigd. “Je weet nooit of iemand met dementie beseft wat er aan de hand is of snapt wat er gebeurt. Moet je een man met dementie vertellen dat zijn vrouw is overleden of juist niet? Kan hij bij de uitvaart aanwezig zijn en wie zorgt er dan voor hem? Het hangt natuurlijk wel af van de mate van dementie en de fysieke mogelijkheden van degene met dementie. Door goed te overleggen met familie en nabestaanden maken we een keuze. Soms zijn er ook onverwacht ontroerende ogenblikken. Bijvoorbeeld toen een dementerende man zijn handen om het gezicht van zijn overleden vrouw legde, als een liefdevol gebaar en misschien als een teken van herkenning – dat weet je niet. Het was in elk geval voor zijn kinderen en kleinkinderen een ontzettend dierbaar moment. Daarom adviseer ik de nabestaande met dementie toch bij de uitvaart aanwezig te laten zijn, zeker als het gaat om de partner of een gezinslid van hem of haar.” 

Uitvaartverzekeringen 

Veel mensen denken dat wanneer een uitvaartverzekering is afgesloten bij een bepaalde uitvaartverzekeringsmaatschappij, ze verplicht zijn de uitvaart door die maatschappij te laten verzorgen. “Dat is helaas nog steeds een groot misverstand,” zegt Rina, “De keuze voor een uitvaartverzorger is altijd geheel vrij. Een uitvaartpolis is namelijk een – al klinkt het een beetje raar – schadeverzekering, die uitkeert bij overlijden. 

De uitvaart kan geheel naar eigen wens worden ingevuld. Bij een kapitaalverzekering wordt geld in depot gestort en bij overlijden keert de verzekeringsmaatschappij het vooraf bepaalde bedrag uit. Maar ook als destijds gekozen is voor het leveren van diensten van de verzekeringsmaatschappij bij een uitvaart, is het soms toch voordeliger om de uitvaart door mij, en dan op een meer persoonlijke manier te laten verzorgen. Waar de uitvaartverzekering ook is afgesloten: ik ben 24 uur per dag en 7 dagen in de week bereikbaar om het met liefde, respect een aandacht een uitvaart te verzorgen. Ik geef altijd het advies om de voorwaarden goed te bestuderen voordat een verzekering wordt afgesloten. In de meeste gevallen zijn voor de geboorte overleden en kinderen tot 18 jaar of gratis meeverzekerd, maar soms niet. En je wil er natuurlijk niet aan denken dat het je overkomt, maar als dat wel zo is, zijn de kosten van een uitvaart wel het laatste waar je op zit te wachten. 

Keuzes 

“Mensen kunnen mij altijd geheel vrijblijvend bellen of mailen voor het maken van een afspraak. Dan bespreken we de wensen en de mogelijkheden van hun eigen uitvaart of die van een naaste en zetten we dat alvast op papier. Dat is wel zo prettig voor de nabestaanden die zich dan niet meer bezig hoeven te houden met vragen als: De uitvaartdienst wel of niet vanuit de kerk? Wel of geen bloemen? Wie nodigen we uit? Moet er een overlijdensbericht in de krant, zo ja, welke krant? Wat doen we met de as na een crematie, verstrooien? Waar dan? Dit zijn nog maar een paar voorbeelden. Er moeten in korte tijd veel keuzes gemaakt worden, dat is nu eenmaal zo. Maar ik help mensen graag bij het maken van de voor hen juiste keuze.” 

Uitvaartverzorging Rina Uulders Sluijerweg 8, Ommen, tel. 06 – 50 66 16 32 rina@uitvaartverzorgingrinauulders.nl www.uitvaartverzorgingrinauulders.nl 

[advertorial]